Farida
Farida
  11 maja 2009 (pierwszy post)
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
Flo
Flo
  23 kwietnia 2010

dawno nie robiłam nic takiego, więc proszę o wyrozumiałość ;D
pijana
pijana
  24 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: nie jestem profesjonalistą,a zdjęcia robione były zwykłym aparatem cyfrowym.

Staraj się przynajmniej trzymać ten zwykły aparat prosto.
Raphalsky
Raphalsky
  24 kwietnia 2010

Nie rozumiem Cię pijana przecież zawsze trzymam prosto aparat.O które zdjęcie Ci chodzi konkretnie?

SergiuszM
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
SergiuszM
  24 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Wspomnę,że nie jestem profesjonalistą

bym nawet nie zauważył
pijana
pijana
  24 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: O które zdjęcie Ci chodzi konkretnie?

O większość, by wymienić choćby niebieską rybę. I usuń datowanie zdjęć, choć niewiele im to pomoże.
Raphalsky
Raphalsky
  24 kwietnia 2010

Dzięki pijana za rady.Widzę,że masz większe doświadczenie ode mnie,a ja biorę do serca rady od takich osób ;-)

oskar
oskar
  24 kwietnia 2010

Pierwsza podstawowa sprawa
Wyłącz datownik!
druga podstawowa sprawa
Zmień aparat
Tym samsungiem nie poszalejesz.
Zdjęcia są zwyczajne, pokazują jedynie fakt ze bywasz w ciekawych miejscach i nic więcej. To trochę jak moja matka która dostała w spadku po mnie nikona i 2 hybrydy. Nikon mieści się jej w torebce na szczęście to tylko 4 albo 5mp i robi w JPG bo pewnie musiał bym kolejne 1TB dysku kupić na jej zdjęcia.

redeyess
redeyess
  24 kwietnia 2010
Flo
Flo: dawno nie robiłam nic takiego, więc proszę o wyrozumiałość ;D

szkoda, że dół trochę obcięty
Raphalsky
Raphalsky
  24 kwietnia 2010

Dzięki oskar za porady ;-) Będę się starał z tym coś zrobić.Widziałem Twoją galerię,fotki są imponujące.Jeśli mógłbym spytać Ciebie co przede wszystkim wziąć pod uwagę kupując lustrzankę?

Unexpected
Unexpected
  24 kwietnia 2010
Dolny
Dolny: http://w.fotka.pl/8fffcba071.jpg trochę ściemniłem :)

jasniejsze lepsze ;]
oskar
oskar
  24 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: Dzięki oskar za porady ;-) Będę się starał z tym coś zrobić.Widziałem Twoją galerię,fotki są imponujące.Jeśli mógłbym spytać Ciebie co przede wszystkim wziąć pod uwagę kupując lustrzankę?

Fundusze jakie masz na wydanie.
Pamiętaj ze lustrzanka to studnia bez dna. Pierwszy wydatek body (lustrzanka) a potem obiektywy, i tu widzisz zależy co chcesz i gdzie fotografować. Chcąc robić widoki? jakiś szeroki kąt (około 1500zł) Chyba ze będziesz używał tego kit'owego. Chcesz robić portrety tu wychodzi taniej bo 50/1.8 daje radę trochę plastikowy ale koszt 450zł. Chcesz robić ptaszki ewentualnie makro? najtaniej 500zl ale osobiście nie polecam. Więc tak patrząc żeby bylo ok to około 2tyś. Do tego jeśli będziesz robił w ciemnych pomieszczeniach, lampa ja mam tania za 500zł (niecałe) dobra to wydatek około 1tyś. Już nie wspominam o przydatnych gadżetach jak gripy, statywy, blendy zapasy zasilaia parę kart pamięci. Tak więc studnia bez dna.
Moim zdaniem na początek polecam Ci coś używanego. Dolny kupił na dniach FUJI S9500 albo s9600 i wydaje mi się ze to powinno Ci w zupełności starczyć. Zamontowane na pokładzie jeśli się nie mylę 28-300 pozwoli Ci na na prawdę sporo lepsze fotografowanie niż Tym samsungiem. Dasz około 600-700zł, trochę bajerów potrzebnych Ci do fotografowania jakieś zapasowe baterie + ładowarka +plecak na to. Mac 200zł chociaż nawet i tak przesadziłem i za 800-900zł masz sprzęt który już można się bawić. Wtedy zrozumiesz różnicę pomiędzy automatycznym a manualnym robieniem fotek. :) A i zdjęcia będą zdecydowanie lepiej. I nie zrażaj się tym ze aparat ma 9mpix czy też jest używany.
oskar
oskar
  24 kwietnia 2010
Flo
Flo: dawno nie robiłam nic takiego, więc proszę o wyrozumiałość ;D

Oryginał z exifami na pw proszę bardzo i to szybciutko:) Kran i zlew maltretowałem przez 40min i mi nie wyszło to za dobrze!:)
Raphalsky
Raphalsky
  24 kwietnia 2010

Dziękuję Ci oskar za tak szczegółowe informacje ;-) Ja w sumie planowałem wydać do 2 tysięcy złotych,ale tak jak mówisz używaną lustrzanką też można zrobić świetne zdjęcia.A jak dla mnie na początek w zupełności wystarczy używany sprzęt,akurat jak najbardziej do tego,żeby się czegoś konkretnego nauczyć.A później można pomyśleć o profesjonalizmie.Jestem wdzięczny za tak świetne poradnictwo ;-) Dzięki bardzo!Teraz to tylko ruszać na Allegro ;-)

oskar
oskar
  24 kwietnia 2010

A widzisz to nie lustrzanka a zwykła cyfrówka;> która jest świetna. Ja myślę nad zakupem w przyszłości sobie czegoś takiego do frywolnego pstrykania:) Za te pieniądze? nie kupie nawet znośnego obiektywu.:)

Paranienormalny
Paranienormalny
  24 kwietnia 2010

Co sądzicie o moich dzisiejszych dzieciach? ;P