lista tematów
Wasze fotki - oceniamy i komentujemy! strona 222 z 524
W tym wątku możesz pochwalić się swoimi fotkami i wklejać do nich linki, a inni oceniają, komentują, udzielają rad itd;)
KroplaRosy: szczerze mówiąc jak widzę te zdjęcia na komputerze to nie chce mi się nic z nimi robić nawet. źle wyglądają po prostu. (pokażę jak odzyskam swój komputer)
Mi się jeszcze osobiście nie zdarzyło abym nie musiał czegokolwiek ze zdjęciem robić.
Pobaw się LR niektóre zdjęcia to po prostu ruszysz suwakiem i coś juz tam się polepszy.
U mnie to np wygląda tak
Moja rada jest taka;
- kupić za ~200 zł lampę z czasów analogowych (np. Vivitar 285, albo Cullman DC36)
- kupić fotocelę za ~50 zł
- kupić statyw ze stopką na lampę błyskową - 50 zł
I za 300 złotych mieć bezprzewodowy zestaw który da o niebo lepsze rezultaty niż lampa na aparacie.
BTW... to przecież jeden wielki offtop ;)
wiem, wiem.
w każdym razie chodziło mi o to, że jak patrzę na niektóre zdjęcia to stwierdzam, że wyszło to na tyle słabo, że nawet nie chce mi się nic z tym robić, gdyż i tak za wiele tego nie poprawię.
Mjay: - kupić za ~200 zł lampę z czasów analogowych (np. Vivitar 285, albo Cullman DC36)
- kupić fotocelę za ~50 zł
- kupić statyw ze stopką na lampę błyskową - 50 zł
myślisz że nada się do mojego Olympusa?
Flo: noo, ten metalowy pręt właśnie, nie mam pojęcia jak to naprawić ;/ teraz jest sflaczała i nie da się jej złożyć.
zrobiło misię to z namiotem takim samorozkładającym
w sklepie jakims z metalowymi czesciami dokupić cienka rurke (tulejke) taka aby tylko weszla na ten pret wsadzic z jednej i z drugiej strony przynajmniej po 1cm plus klej i bedzie banglać
Nie. Nie o to chodzi :)
Cały pomysł w używaniu flesza bezprzewodowo, na statywie polega na tym że światło nie zmienia się razem z wędrującym fotografem. Poza tym że pozwala na kreatywne oświetlenie modela, daje lepszą spójność zdjęć (jeśli chodzi o ekspozycję).
@KroplaRosy - tak, taki zestaw nadaje się do każdego rodzaju aparatu. Fotocela jest połączona z fleszem i "widzi" błysk Twojej wbudowanej lampy błyskowej - to może być dowolna lampa.
Gdy zacznie się korzystać z fleszy, blenda staje się całkowicie bezużytecznym i nieporęcznym narzędziem. Do tego da się jej użyć tylko w dobrych warunkach oświetleniowych, a to luksus na który mogą pozwolić sobie tylko nieliczni tylko czasem ;)
Mjay: Fotocela jest połączona z fleszem i "widzi" błysk Twojej wbudowanej lampy błyskowej - to może być dowolna lampa.
a da sie w olku wylaczyc przedbłyski ? bo jesli nie to trezba mif a to juz spory wydatek
ja bym raczej polecal radiówki bo drogie nie są (koło 80-90 pln z jednym odbiornikiem) a i nie "ślepną" w słońcu jak fotocele