Witam, wiem że podobna opcja już jest, mianowicie chodzi o zgłaszanie SPAMu, lecz mnie bardziej chodzi o typowe zgłaszanie molestowania.
Opcja może wydawać się głupia, nie musimy iść w podobną stronę co CZATeria, lecz jest to zwiększeniem bezpieczeństwa.
Często się słyszy jak starsi użytkownicy piszą brzydkie* rzeczy do tych młodszych użytkowników portalu, nie wiem czy coś się z tym robi lecz wiem że bywa o takich rozmowach głośno.
Zatem prosta ikonka, np. w prawym górnym rogu konwersacji z daną osobą, powiadamiająca o możliwości zgłoszenia tego administracji serwisu jako molestowanie.
Ikonka widoczna nie tylko w wiadomościach prywatnych co też na czacie (prywatne okna rozmowy).
Jako że sama administracja ma wgląd do wiadomości jak można się domyśleć, mogą też takie zgłoszenia weryfikować.
Zaś za fałszywe alarmy blokować danej osobie np. pisanie wiadomości na 1 dzień.
Myślę że pomysł mógłby być jak najbardziej na topie a i sama kara za fałszywe alarmy jest do zniesienia;)
Proszę o wypowiedź innych użytkowników.
Pozdrawiam.
lista tematów
[Pomysłomat] Pedofile - zgłaszanie molestowania z poziomu wiadomości
Wszystko ładnie pięknie, ale PW nie podlegają już moderacji ze względów prawnych, niewiele więc tak naprawdę można zrobić, każda pokrzywdzona osoba może złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa na policji i domagać się sprawiedliwości na drodze sądowej. I nawet powinna, bowiem żadne bany/blokady kont i tak nie są w stanie powstrzymać zwyrodnialców.
Z tym się zgodzę, zresztą już od dawna proponowałem takie rozwiązanie w przypadku marnowania naszego czasu zgłoszeniami bez sensu - niestety administracja nie zgadza się na karanie użytkowników w ten sposób ;)
Shaitan: Z tym się zgodzę, zresztą już od dawna proponowałem takie rozwiązanie w przypadku marnowania naszego czasu zgłoszeniami bez sensu - niestety administracja nie zgadza się na karanie użytkowników w ten sposób ;)
Ciekawe dlaczego?
Ja zwykle gdy zgłaszam jakiś fikcyjny profil, czy tak jak ostatnio ktoś miał na profilu na wszystkich zdjęciach zamazaną twarz, to dodaję sobie go do zakładki i sprawdzam za godzinke czy już coś z nim zrobiliście.
Pracujecie nad przejrzystością tego portalu.
Na razie najgorsze to boty i pedofilia.