Witam chciałem zaproponować coś takiego jak EXIF wyjaśniam dokładnie o co chodzi żeby pod każdym zdjęciem była taka opcja EXIF - jest modyfikacją
formatu JPEG (pliki obu formatów mają to samo rozszerzenie) specjalnie dla aparatów cyfrowych i komórkowych. Podczas tworzenia zdjęcia w każdym
pliku zostaje zapisanych szereg informacji np. nazwa producenta aparatu i jego typ, ustawienie migawki, naświetlania, przesłony, balans bieli,
odległość, tryb pracy lampy, datę wykonania zdjęcia itp mówiąc ogólnie info o danym zdjęciu wielu pewnie powie ze jest to nie potrzebne po co to
komu wiedzieć szczerze mówiąc kto jakim aparatem / telefonem robił zdjęciem itp mię to nie interesuje wiec po co to proponuje a właśnie dzięki temu
możemy wyeliminować oszustów którzy dodają nie swoje zdjęcia i się podszywają pod kogoś ktoś się zastanowi ale jak to ma mi pomóc wykryciu oszusta
lub osobę co się podszywa już wyjaśniam np robisz sobie zdjęcie i każde zdjęcie które zrobiłeś ma właśnie zapisane wraz ze zdjęciem Exif i wraz z
nim te informacje natomiast jak ściągamy zdjęcie z internetu "jakieś osoby" takich informacji nie będzie co daje nam nad zastanowieniem się czy z
dana osoba co rozmawiamy są rzeczywiście jej/jego zdjęcia.
lista tematów
[Pomysłomat] Propozycja EXIF
Przecież jest info o zdjęciach, klikasz w to małe "i" pod zdjęciem
i wtedy wyświetlają się informacje
Daffe: możemy wyeliminować oszustów którzy dodają nie swoje zdjęcia i się podszywają pod kogoś ktoś się zastanowi ale jak to ma mi pomóc wykryciu oszusta lub osobę co się podszywa już wyjaśniam np robisz sobie zdjęcie i każde zdjęcie które zrobiłeś ma właśnie zapisane wraz ze zdjęciem Exif i wraz z nim te informacje natomiast jak ściągamy zdjęcie z internetu "jakieś osoby" takich informacji nie będzie co daje nam nad zastanowieniem się czy z dana osoba co rozmawiamy są rzeczywiście jej/jego zdjęcia.
Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura. Raz, że wiele osób edytuje swoje zdjęcia w przeróżnych programach a część z nich automatycznie wywala exif, dwa z internetu można ściągnąć miliardy zdjęć modelek/modeli czy w ogóle różnych osób, które będą zawierały dane exif. Takie dane nie są i nie mogą w żaden sposób stanowić o tym, czy ktoś jest fejkiem czy nie.
Dodam tylko tyle że użytkownik może nie wiedzieć o tym żeby włączyć http://fotka.com/ustawienia/funkcje_specjalne/ i dać na > "TAK" żeby to "i" było.