Też macie taki atak BOT'ów? ;D
Mam kompletnie to samo. Trzy (chyba) kobiety namawiajace do wchodzenia w reflinki. Normalnie nie daje rady zglaszac. Jedno poleci , nagle drugie. Nie wiem co to. Ciagle online , daje oceny , nie odpisuje i ten opis "zapraszam napalonych...napalonych na mnie". Bezsens. Zablokowac powinni tworzenie konta z tego IP jesli sie da. :)
Znasz kogoś, kto ma stałe IP? Pewnie niewiele osób. Poza tym, wiesz co to bramki proxy? Jeśli nie to poszukaj w google.
Jedyne co można zrobić to szybko blokować każdy taki profil, co staramy się robić zarówno my, ręcznie, jak i wprowadzone niedawno dodatkowe automatyczne filtry antyspamowe.
Rzuć pomysłem , odda chamstwem. Kwintesencja Fotki. Róbta co chceta z kontami tych botow , nawet zakopujcie w lesie , byle by znikly i nie zatruwaly czasu tutaj.
Rzuć zatem jakimś konkretnym pomysłem, możliwym technicznie do zrealizowania, lecz najpierw zasięgnij trochę porad chociażby wujka google na temat tego jak działa internet. Stanowczość i zwrócenie uwagi na niewiedzę nie jest chamstwem ;)
Był, jedynie wkurzał ludzi a boty i tak go odczytywały (captcha reader te istnieje i to niejeden)
To prędzej mogło by coś dać, pewnie trudniej byłoby napisać algorytm automatycznie "rozumiejący" co trzeba zrobić - problem w tym, że i tak to niczego nie zmieni, bo najwyżej osoba zajmująca się tworzeniem tych kont (które i tak najpewniej tworzy ręcznie, dopiero później odpala bota) będzie musiała wykonać dwa kliknięcia więcej.
Myślę, że reCaptcha przy zakładaniu konta nie będzie wielkim utrudnieniem dla userów, którzy przyzwyczaili się do tego typu sposobów na innych stronach. A jednak jest to nadal jeden z lepszych systemów do walki z automatami.
Sugerowałbym to wprowadzić i porównać statystyki po miesiącu ile mamy mniej botów i ile mniej userów i czy stosunek jest opłacalny. Tylko do tego trzeba podjąć decyzję i to wdrożyć, a z tym gorzej na Fotce.
Do tego jeśli konto zostaje zablokowane jako fałszywe, to fotki z tego konta powinny być zaznaczane w bazie i jakiś fingerprint powinien być porównywany z nowymi fotami i jeśli się zgadza, powinno lecieć od razu zgłoszenie do moderacji albo nawet chwilowo blokować uprawnienia profilu do czasu sprawdzenia przez moderkę.
To są konkretne pomysły, ale co z tego, skoro to jak grochem o ścianę czego doświadczyłem w wielu wątkach, w których zgłaszałem błędy i nie było na to żadnej reakcji. Tylko klawiaturę tu zużywamy.
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain