Jak pewnie niektórzy zdążyli zauważyć, mamy nowy wygląd profili w wersji mobilnej na telefon, trochę jest błędów i pewnie nie długo dopracują jeszcze. Trochę zaskoczyła mnie ta zmiana z racji że się dało na wcześniejszej korzystać, głównie to tam przechodziłem z aplikacji, bo jest bardzo ograniczona, a tam wszystko było jak na komputerze. Co mi się nie podoba, to na pierwszy rzut oka, rzuca się zmiana na wierzchu imię, a login gdzieś tam niżej ukryty, beznadziejne posunięcie, traci się unikalność profili, rozpoznawalność, jeszcze starzy użytkownicy dojdą jak kto się nazywa czy z PW, czy z danych, jednak nowi mogą mieć zamęt. To na tyle na teraz moich przemyśleń na temat tych zmian, coś pewnie jeszcze się zmieni, mam nadzieje że da się korzystać jak wcześniej, a nawet lepiej i łatwiej.
Błędy:
- brak ikonki gwiazdy i kolorowego loginu
- brak oznaczeń FP i FT na profilu
- w opcjach ikonka zmiany awataru jest w formie koperty
- brak dostępu do albumów użytkowników
- brak informacji o koncie zablokowanym, a też nie działa wyjście / przejście z niego na kolejny profil
Nowy wygląd profili dla wersji RWD (na telefony) - opinie i błędy strona 1 z 2
Nie zapomnijcie dodać lampkę online, widoczną zaraz po wejściu na profil, bo nawet informacje o aktywności niżej schowaliście, zła lokalizacja tego uważam, to są ważne informacje...
Mi nie pasuje to że nie można przejść do kolejnego profilu bez decyzji tak/nie, nie wiem czy to jest zamierzone czy tylko brak strzałeczki
Poprawione
Dodane, zdjęcia z albumów, o ile przeglądający ma do nich dostęp są widoczne na liście zdjęć
Hmm, według moich testów działa, ale sprawdzę jutro jeszcze raz.
Informacja o online - przesunęliśmy dzisiaj informację o ostatniej aktywności na warstwie nieco wyżej, jutro pojawi się też na pierwszym ekranie, tym ze zdjęciem 'kropka' dla osób online.
Jak jest to możliwe, to dodajcie info o koncie, bardzo potrzebne przy moderowaniu z telefonu, w aplikacji tego brak i na mobilną przechodziłem żeby sprawdzić. Na mobilnej było dużo łatwiej, bez przełączania trybu przeglądarki. Dodajcie też ikonki z lewej strony danych profilowych, ładniej z nimi, wyróżniają ważne informacje, teraz łyso coś i się zlewa.
Kolejne błędy:
- brak możliwości połączenia w parę, brak tej opcji w zakładce znajomi i ulubieni
Ogólnie użytkownicy mają ciągle problem z tym, niewiedzą gdzie to jest, przeważnie szukają na profilu znajomego w opcjach. Według mnie powinno być na profilu znajomego jak i w swoich kontaktach. Z usuwanie pary też mają problem.
- słabo reaguje suwak zmiany poszukiwanego ideału, działa tylko w stukanie w ekran
- nie wyświetla po wyjściu zmienionych danych profilowych, typu: poszukiwanego ideału, miasto, itd.
- zmieniona kolejność znajomych, też się nie zmieniła po zapisaniu i wyjściu
Na komputerze niby zaraz widnieją zmienione dane z telefonu, a na mobilnej jeszcze stare.
- w PW jest problem z pisanym tekstem który wchodzi pod prezent, buźka wyboru emotek sobie wędruje przy pisaniu tekstu
Działa tylko cofnięcie się, a wygląda jak niżej.
Super tak samo jest na aplikacji, da się przeglądać zdjęcia. Szkoda że nie ma tu i tu wglądu w podpisy zdjęć, czasem jest problem na PW jak ktoś nam zwraca uwagę, że trzeba czytać co pod nimi i trzeba tłumaczyć że nie widać...
Poleciała poprawka na podbijanie po zmianie lokalizacji, cech, wyglądu itd. Zmiana lokalizacji kontaktów - sprawdzamy.
Poprawione
Poleciały też drobne poprawki na warstwie z rozwiniętymi danymi: dodanie oznaczenia online, kolorowego loginu, oznaczeń FT i FP.
Dodaliśmy też obrazek - informację na profilach prowadzących transmisję na kamerce.
Ok, sprawa podstawowa. Gdzie jest nick/login/username/pseudonim? Dlaczego jest tak istotny i ważniejszy niż imię?
1) jest unikalny
2) odwołujemy się do danej osoby poprzez @nick
3) URL zawiera nick
4) jednoznacznie determinuje o kim rozmawiamy - obecnie jak to by miało być?
- Kaśka wrzuciła fajną fotę
- Która Kaśka?
- No ta, z zielonym avatarem
- Hmm, mam trzy takie
- No ta z piegiem na nosie
Serio? Jasne, imię jest ważne, spoko, może być jako H1 i w marquee, ale na Teutatesa, zostawcie też nick w jawnej postaci...
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
5) na forum jesteśmy pod nickiem
"Czasem lepiej się nie odzywać i wydawać sie głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." - Mark Twain
[nie można edytować swoich postów po 5 minutach, stąd flood]
Dodatkowo pole Imię odrzuca wpisy, których nie uznaje za imiona. Nie jesteście w stanie stworzyć bazy ze wszystkimi możliwymi imionami. Ktoś mógł urodzić się poza Polską i mieć imię w języku suahili, ale co tam.. jakie tam zagraniczne.. nasze, polskie, słowiańskie: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBytomir
Nie ma bata, nie da się ustawić Żytomira. Powiecie, że rzadkie? Że "śmieszne"? To co, teraz Fotka będzie tylko dla popularnych i lubianych?
Zawsze można napisać wtedy do FT i będzie Żytomir.