Czekolada

Czekolada

spontane

Czekolada dobra na wszystko !


Czekolada - moja jedyna, długoletnia, wierna kochanka.



Czasami nawet słodka czekolada nie pomoże na gorzkie łzy

wylane przez porzuconą kobietę.



..bo czekolada gorzka też jest słodka..


Czekolada jest jak uczucia.
Kiedy za bardzo nią targasz - rozpływa się.
Tylko ta z dystansem ma szansę długo przetrwać.



Bo miłość jest jak czekolada.
Najpierw jak ją zaczynasz jest jej pełno.
Potem próbujesz ją, jest delikatna,

a zarazem przyciągająca. Chcesz jej więcej i więcej.
Patrzysz i powoli znika, nie wiesz, co się dzieje.
Aż.. nie ma jej. Rozpłynęła się. Nie wiadomo jak.



Życie jest jak czekolada,

czasem rozpływa się w ustach,

czasem razi goryczą.



-Powiedz mi coś słodkiego.
-Czekolada.


:( + czekolada = :D i żyjesz dalej!

Konto usunięte
Witajcie Brałam udział w rozbieranej sesji sami oceńcie jak wypadłam http://skroc.pl/bc5c2
16 kwietnia 2014
Konto usunięte
Biała z orzechami - poezja :)
28 listopada 2012
nicole1345
Firma Pastiglia Leone z Turynu planuje wprowadzić na polski rynek czekoladę w tubce pod marką Gianduja ... mniaam ja już jadłam i jest pychaaa , dodawajcie mnie do znajomych
12 marca 2011
więcej komentarzy ( 10)
konto usunięte

Historia czekolady

Siema :)

Historia czekolady

Dzieje czekolady są bardzo długie i pasjonujące. A wszystko zaczęlo się ponad grubo ponad tysiąc lat temu w przebogatej kulturze Majów...

600 r.: Majowie stworzyli najwcześniejsze znane plantacje kakao: cenne dobro wykorzystywane jako środek płatniczy, miara do obliczeń oraz surowiec do wyrobu napoju zwanego xocoatl.

1200 r.: Aztekowie podbili lud Majów i nałożyli na niego daniny spłacane nasionami kakao. Kakao stało się napojem z wyboru na cesarskim dworze Montezumy, gdzie aromatyzowano je wanilią.

1492 r.: Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę – a także nasiona kakao! Zabrał je ze sobą na hiszpański dwór króla Ferdynanda, lecz ich smaku nie uznano tam za szczególnie przyjemny.

1519 r.: W okresie podboju Meksyku hiszpański podróżnik Cortez był pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady. Zrozumiał, że kakao to cenny towar i stworzył pierwszą plantację: jest to pierwszy przykład uprawy eksportowej.

1528 r.: Cortez przywiózł do Hiszpanii narzędzia do sporządzania kakao. Hiszpanie stosowali receptury Azteków, lecz dodawali do nich chilli i korzenie, gdyż napój był nadal zbyt gorzki.

Data, w której zaczęto dodawać do napoju cukru, nie jest pewna.
Hiszpańska arystokracja zaczęła delektować się kakao znacznie częściej i z czasem zaczęto podawać je na ciepło z cynamonem i wanilią.


1615 r.: Kakao dociera do Francji i staje się modnym napojem.

Koniec XVII w.: Kakao dociera do Belgii, Niemiec i Szwajcarii, a niedługo potem do Austrii i Włoch.

1795 r.: Dr Joseph Fry z Bristolu był pierwszym Brytyjczykiem wytwarzającym czekoladę w dużych ilościach, stosując silnik parowy do mielenia ziarna.

1828: Holenderski producent czekolady C.J. Van Houten wynalazł maszynę, która wyciskała z nasion masło kakaowe, dzięki czemu uzyskiwano więcej płynu i napój o przyjemniejszym smaku.

1875: Szwajcar Daniel Peter dodał do czekolady skondensowane mleko i stworzył mleczną czekoladę w formie stałej przeznaczoną do jedzenia.

1879: Szwajcar Rodolphe Lindt wynalazł oryginalną metodę rafinowania czekolady. Proces Lindta znany jest jako „conching” lub „rafinacja konchowa”. Narodziła się ciemna czekolada o tak wysokiej jakości, że zupełnie nie przypominała już xocoatl.

Dokształciliście się trochę ????

Pozdrawiam wszstkich!

Konto usunięte
dużo informacji o czekoladzie :D
23 czerwca 2013
Konto usunięte
to sie dokształciłem :D
31 maja 2010
Konto usunięte
mmmm Czekolada:D:D uwielbiam:)
4 maja 2010
więcej komentarzy ( 7)
Anja

Przysłowie hiszpańskie:
"Idee powinny być klarowne i gęste jak czekolada"

Inne cytaty o czekoladzie:
"Naprawdę silny jest ten, kto potrafi połamać całą tabliczkę czekolady

i zjeść tylko jeden kawałek"
Judith Viorst, amerykańska poetka i pisarka

"Życie jest jak pudełko czekoladek...
Nigdy nie wiesz, co ci się trafi."

Forrest Gump, w filmie Forrest Gump

"Z chemicznego punktu widzenia czekolada jest pożywieniem doskonałym."
Michael Levine, amerykański spec. do spraw racjonalnego żywienia

"Przyszłam na świat, by korzystać z życia i jego darów,
a czekolada jest jednym z najbardziej kuszących."

Jeanne Bourin

"Kawa z wierzchu filiżanki, czekolada z dna."

powiedzenie Wenecjan


"Być w Wenecji, to jakby zjeść
całe pudełko czekoladek z likierem naraz."

Truman Capote


"Można mieć romans z czekoladą."

Geneet Roth


Konto usunięte
ten obrazek porusza moje kubki smakowe :P
23 czerwca 2013
Konto usunięte
baaa ja tak samo :D
31 maja 2010
Konto usunięte
Czekolade mogłabym jeść koilogramamii ;DD
22 kwietnia 2010
więcej komentarzy ( 30)
Anja

Czy wiesz, że...

  • Popularność czekolady na całym świecie jest naprawdę olbrzymia. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jej spożycie stale rośnie. Pod koniec lat 80 spożywaliśmy ok. 2 kg czekolady w ciągu roku. W 2000 już 3,96!!! To i tak mało w porównaniu z Niemcami, którzy jedzą 10 kg czekolady rocznie, Austriakami i Belgami (9,8 kg) czy Duńczykami (8,3 kg).
  • Zasadniczym składnikiem czekolady jest ziarno kakaowe
  • Czekolada rzeczywiście poprawia nastrój, wywołuje uczucie zadowolenia, rozjaśnia umysł, zwiększa przepływ energii. Cała tajemnica to "czekoladowa chemia"- To zawarte w czekoladzie mikroelementy wpływają na stan psychiczny człowieka.
  • Niestety z powodu dużej zawartości cukru i tłuszczu czekolada jest niezwykle kaloryczna. Jedna tabliczka to przyjemność od 450 kcal (czekolada nadziewana) do 585 kcal (czekolada śmietankowa z orzechami laskowymi).
  • Od czekolady można się uzależnić. Są osoby, które codziennie muszą zjeść kawałek tego przysmaku. Czekolada posiada, zarówno pozytywne, jak i niekorzystne dla organizmu składniki.

Uwaga:

Według Langhama amatorzy:

czekolady mlecznej - to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii,
białej czekolady - są niezdecydowani,
gorzkiej czekolady - lubią rzeczy dobrej jakości.
czarnej czekolady - to ludzie myślący perspektywicznie,
czekolady nadziewanej masą kawową - niecierpliwi,
z pomarańczowym nadzieniem - świetnie sprawdzają się w nadzwyczajnych sytuacjach,
czekolady z nadzieniem toffi - zmysłowi,
migdałów w czekoladzie - myślą szybko i lubią eksperymenty, itd.

Czy to prawda - oceńcie sami... ;)

Zapraszam do oceniania i komentowania bloga!

Czekam też na to, abyście dodawali własne .

Konto usunięte
no całkiem całkiem ciekawe
31 maja 2010
Konto usunięte
Mrrr, czekolada jest the best na wszystkie smutki mi pomaga
9 marca 2010
Konto usunięte
ciekawe =)
26 stycznia 2010
więcej komentarzy ( 16)
Anja

Witam ;)

Jestem nową właścicielką tego klanu,

ponieważ poprzedniczka usunęła konto.

W związku z tym powstało kilka drobnych zmian.

Mamy nowy, ruchomy avatar, opis klanu,

jak i zostały usunięte stare, niepotrzebne blogi.


Pytanie do Was:

Jaki rodzaj czekolady najbardziej lubicie?

- mleczną

- gorzką

- białą

- łaciatą

- z dodadkami (np. orzechami, rodzynkami)

- z nadzieniem

- bąblądę

Wypowiadajcie się w komentarzach!

Uwaga: Poszukiwany moderator.

Musimy rozkręcić klan .

Pozdrawiam, Anja.

Konto usunięte
Mleczna, Bąbolada ;D
17 sierpnia 2011
Konto usunięte
mleczną:) białą:) bąboladę:D znadzieniem ale tylko toffi :PP
30 czerwca 2011
Konto usunięte
z dodatkami lub kokosową z Wedla mmmmm
19 czerwca 2011
więcej komentarzy ( 84)
konto usunięte

http://www.babyboom.pl/uploads/RTEmagicC_czekolada1.jpg.jpg


Codzienna porcja specjalnie skomponowanej gorzkiej czekolady może pomóc osobom z zespołem przewlekłego zmęczenia.


Zespół przewlekłego zmęczenia objawia się nie tylko stale odczuwanym zmęczeniem, ale też częstym bólem mięśni, zaburzeniami snu i świadomości oraz obniżeniem ciepłoty ciała. Schorzenie często uniemożliwia sprawowanie codziennych aktywności, na przykład chodzenie do pracy czy szkoły.
Laicy najczęściej nie wierzą w istnienie takiego schorzenia i uważają je za zwykłe lenistwo. Leczenie jest często nieskuteczne - trudno leczyć coś, czego nie rozumiemy.

Specjaliści z Hull York Medical School przez 2 miesiące podawali części pacjentów z zespołem przewlekłego zmęczenia po 45 gramów dziennie specjalnie przygotowanej czekolady o dużej zawartości ziarna kakaowego, a pozostałym - taką samą ilość białej czekolady zabarwionej na brązowo.

Ci, którzy dostawali gorzką czekoladę czuli się mniej zmęczeni, zaś po odstawieniu czekolady samopoczucie ponownie się pogarszało.

Zdaniem autorów badań, działanie czekolady może wynikać z wpływu zawartych w niej polifenoli na mózg - zwiększa się w nim wytwarzanie serotoniny, której niedobór wydaje się mieć związek z zespołem przewlekłego zmęczenia. Zastrzegają, że w spożyciu czekolady trzeba zachować umiar, choć w porównaniu z wieloma lekami jest nieszkodliwa. W każdym razie żaden z uczestników eksperymentu nie przybrał na wadze.

http://gfx.filmweb.pl/blog/678737/243151.1.jpg

Konto usunięte
dajcie mi czekoladeeeeeeeeee :D:D:D:D
31 maja 2010
Konto usunięte
Czekolada... PyCha!! Tylko ile kalori...;D xD hehe pozdrawiam
9 marca 2010
Konto usunięte
Czekolada.! ; DD :zakochany:
4 kwietnia 2009
więcej komentarzy ( 9)
konto usunięte

Dzisiaj przedstawiamy fakty

i obalamy mity!

Fakty:

1. Czekolada szybko wprawia w dobry nastrój oraz zmniejsza stres.

2. Zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i uwalnia w mózgu związki pobudzające do pracy i nauki.

3. Tabliczka czekolady zawiera 550 kcal. By je spalić, trzeba biegać półtorej godziny.

4. Czekolada pitna jest mniej kaloryczna - duży kubek tego napoju zawiera 150 kcal.

Mity:

1. "Biała czekolada jest mniej kaloryczna". Nie jest. Zawiera więcej wysokokalorycznego tłuszczu niż ciemna czekolada.

2. "Czekolada light nie tuczy". To fałsz. Choć jest słodzona słodzikiem, jest w niej wysokokaloryczny tłuszcz kakaowy.

3. "Biały nalot na niej to pleśń". Nie. Ten nalot jest nieszkodliwy,

a powstaje wskutek przetrzymywania czekolady w cieple lub wyprodukowania jej z gorszej jakości tłuszczu.

Konto usunięte
Fenyloetyloamina zwiększa produkcję endorfin, a co za tym idzie, jesteśmy po spozyciu czekolady szczęśliwsi.
28 lipca 2010
Konto usunięte
czekoladowy was pozdrawiam :D
31 maja 2010
Konto usunięte
czekoladaaa niach pozdrawiam
9 marca 2010
więcej komentarzy ( 80)