LeonGrande: A ta nowa formula 24 zespoly to lipa, wolalbym 16, to wystarczajaca liczba zespolow jak na Euro.
czemu? futbol w Europie mimo wszystko się wyrównuje - jakby teraz grały na Euro takie drużyny jak Szwajcaria (wygrali w meczu sparingowym przed euro z Niemcami, mają młodych perspektywicznych zawodników), Belgia (Vermaelen i przede wszystkim Hazard), Turcja (wiadomo - zawsze jak pojawiają się na imprezie wielkiej rangi są groźni dla wszystkich), Serbia (znakomici defensorzy, ogólnie dobry bałkański zespół), Norwegia (może nie grają porywającej piłki, ale w eliminacjach nie raz nie dwa sprawiali niespodzianki), Szkocja (doping na tym samym poziomie co Irlandia, futbol porównywalny) czy Czarnogóra (świetnie zorganizowana ekipa) to myślę, że te mistrzostwa nie straciłyby na kolorycie. Do szlagierowych spotkań i tak prędzej czy później by dochodziło, a zawsze byłoby to te kilkanaście dodatkowych meczów (ja np. czuję niedosyt, że w Polsce zostanie rozegrany jeszcze tylko jedno spotkanie) i więcej narodów mogłoby się bawić przy okazji takiego święta futbolu.
Jedyne co mnie odstrasza to te komplikacje przy awansach z grup. Bo jak się trafi mocna i zarazem wyrównana grupa, to jest trudniej awansować niż wtedy jak są dwie słabsze ekipy, z czego ta jedna ewidentnie odstaje.
--------------
A co do
Jacka Gmocha, to...
http://www.dailymotion.com/video/xrcgjo_yy...NtY&fbc=689