Witam.
komputerek stoi juz kolo mnie, tylko teraz trzeba zaistalowac system.
Sytuacja wyglada tak, ze mam wolny dysk, ktory tam podepne tylko troche waznych danych tam jest, ktorych nie chce stracic. drugi problem to to, ze jakas ciapa zainslowala tam windowsa na partycji D (250gb) a partycja C (20gb) stoi wolna.
Teraz pytanie jak zainstalowac ten system na C tak zeby sie nie klocil z ta na D. czy jak skasowac z d i zainstalowac na c. wsio rybka. wazne zeby jakos to dzialalo
instalacja systemu strona 1 z 2
jak nie chcesz stracic danych, to podlacz dysk do 2 kompa i przegraj sobie co tam potrzebujesz, pozniej sformatuj caly dysk i podziel na partycje jak tam Ci pasuje i instaluj normalnie na C
normalnie, instalator powinien się spytać na której partycji chcesz zainstalować dysk, a w opcjach widocznych jak na screenie możesz formatować, usuwać i tworzyć partycje
Niestety w pewnych, bliżej nieokreślonych przypadkach, instalator nie pozwoli Ci zainstalować systemu na danej partycji. Sam miałem przypadek gdzie chciałem zainstalować go na dysku C, na którym był stary, uszkodzony system i instalator upierał się, że choćbym pocałował się w du** to on go na dysku C nie zainstaluje i zmuszony byłem do instalacji na dysku D
juz jakos sobie poradzilem, system na dysku C, D sformatowany i wyczyszczony. problemem jest tylko jeszcze przy starcie lista windowsow. wyswietla sie stary usuniety i nowy. jak usunac to? zeby odrazu wczytywalo tego nowego windowsa?
rozwiązanie polega na edycji pliku boot.ini
przykładowa jego zawartość to
kolorami zaznaczone są różne systemy operacyjne
więcej info na
http://support.microsoft.com/kb/289022/pl
u mnie to wyglada tak
odpala sie z tego pierwszego winde.
rozumiem ze mam w cmd wpisac "bootcfg /delete /ID2" tak? zeby drugi usunac
tak swoja droga, kiedys braciak mi przeniosl jakims sposobem dokumenty i prog files na oddzielna partycje. duzo z tym kombinowania?
niby tak
ja zawsze po otwarciu w notatniku, kasowałem wpis ręcznie, a następnie zapisywałem (ctrl+S) i też działało :)
wszystko zależy od ilości... dokumenty przeniesiesz bez problemu, ale z programami może być problem bo po przenosinach część może nie odpalać
na przeniesienie dokumentow jest jakas specjalan technika?
co do program files to jest teoretycznie o tyle dobrze ze tylko sterowniki sa wgrane wiec jakby cos sie popsulo to 5 minut roboty do odzysku
dokumenty masz już wyżej, a dla program files znalazłem takie coś
http://support.microsoft.com/kb/933700/pl
ale powiem Ci, że w przypadku reinstalacji systemu i tak większość programów będziesz musiał instalować na nowo