Witam :)
Byłam dziś w wielu sklepach za poszukiwaniem jakiegoś ciekawego laptopa. Interesują mnie tylko 17 calowe. W moim mieście z takich właśnie znalazłam jedynie HP, Toshibe i Acera. I szczerze mówiąc już się pogubiłam. Znalazłam w necie różne opinie i dobre i złe.
Sprzedawca doradził mi Acera. Wymagania jak dla mnie miał odpowiednie, zresztą pozostałe laptopy również. Ale po przeczytaniu opinii w internecie zwątpiłam. Każdy na coś narzeka (wiadomo każda firma ma jakies minusy i plusy).
Ale według was która marka najodpowiedniejsza z wyżej wymienionych? Jakąś szczególnie odradzacie/polecacie? Jak tak to dlaczego?
Naczytałam się o przegrzewaniu się laptopów, o wadliwych obudowach, o problemach z dzwiękiem itd itd itd no i w końcu nie wiem której firmie warto zaufać.
W pon. planuję już wybrać się do sklepu z zamiarem kupna jakiegoś kompa więc liczę na Waszą pomoc ;)
Jaki laptop?
Wszystko zaqlerzy od tego czym się kierujesz przede wszystkim.
Co prawda nie podałaś o jakie modele chodzi ale osobiście brałbym Acera lub Toshibę.
Sam jakiś czas pracowałem w sklepiem komputerowym i najczęściej do naprawy szły HP-ki (z marek które wymieniłaś). Osobiście zauwarzyłem dziwną regułę, że sprzęt HP lub się psuść zaraz po zakończeniu okresu gwarancyjnego.
Moim skromnym zdaniem największy krok na przód zrobił Acer (pomijąjąc Samsunga który ma największe przody), ponieważ jest atrakcyjny cenowo, do tego gro modeli ma teraz niezły wygląd i obudowy (szczotkowane aluminium), a i paramertry jak na cenę zazwyczaj są bardzo atrakcyjne.
Toshiba z kolei dla mnie znajduję się pomiędzy HP i Acerem. Ceny również nie są jakieś szokujące, parametry dobre. Co mnie najbardziej wkurza w Toshibach? Przede wszystkim obudowa. Większość "dzieci" Toshiby jest wykonana z wytrzymałego ale święcącego plastiku przez co idealnie nadają się do ćwiczeń daktyloskopowych.
Opinie w internecie to jedno ale tak na prawdę nigdy do końca nie można się nimi sugerować, ponieważ co dla jednego jest wadą dla drugiego będzie zaletą. Nie da sie znaleźć takiego lapka o którym każdy pisze dobrze.
To jest tylko moja opinia ale wachałbym się pomiędzy Toshibą a Acerem.
P.S. Najlepiej by było gdybyś napisała o jakie modele konkretnie chodzi.
Gdybym miala nazwę modeli to juz bym dawno je tu napisala. Niestety chodząc po sklepach, nie pomyślałam, ze mi sie to przyda.
w zupełności się zgadzam, poza tym sam sobie rok temu kupiłem netbooka od Acer'a i nie mogę złego słowa powiedzieć :) do tej pory wygląda i działa jak nowy :)
co do kwestii przegrzewania się to szczerze mówiąc ludzie są ułomni bo stawiają laptopy na fotelach, na pościeli i innych tego typu rzeczach i później narzekają, że laptop się przegrzewa...druga kwestia to jak ktoś ma syf w mieszkaniu to z czasem i chłodzenie w każdym lapie się pozapycha od kurzu ale żaden nie pomyśli aby lapa przeczyścić lub oddać do serwisu na czyszczenie, tylko później piszą bzdury na necie, że lap się przegrzewa...
to i ja sie podepne pod temat. dzisiaj zamierzam kupic laptopa hp dv6 z procem i3 370m i grafika radeona hd5470 512 mb ponoc dedykowana 4gb ramu ddr 3
jakies podpowiedzi ?
za ile? za coś takiego nie wiecej jak 1500:)
Nie ma dobrej marki. bebechy i tak w każdym takie same, kwestia chłodzenia i obudowy:)
z hp trzeba obowiązkowo wykreślić jedynie wszystkie pavilony za serwis anovo.
Jaki masz budżet - pamiętaj ze w sklepie zazwyczaj dopłacasz do sprzętu od 300zł do nawet 1000:)
bedziesz na nim tylko grać?
Ja od siebie dodam ze mam asusa k53sv i póki co obok msi ge620 to najbardziej opłacalne sprzety przy czym mój asus wzgledem msi nie ma usb3.0, słabszą matrycę i głośniki ale w zamian mam jeden z chłodniejszych modeli w tym kofingu:)
Cokolwiek... oby ze stajni Sony Vaio albo Toshiby... dlaczego...? bo compaq juz nie istnieje, a w hp, lenovo i większosci asusów notorycznie padaja GPU albo invertery, oczywiście nie pisze o markach typu Acer, w których nie dość że sa klejone grafy, chinskie invertery, które padaja sobie od tak raz w roku, to jeszcze jakośc wykonania pozostawia wiele do życzenia :) A reszta...? pozostaje do upodobań przyszłego własciciela :)
tak samo jak byś napisał "pijcie Jack Daniels bo jest drogi i ostatnio bardzo modny w polsce..." wielu ludzi pije to mimo, że jest chu.jowe w smaku ale za to jaki lans :D
tak samo jest z lapami i netbookami Sony...w środku to samo co wszędzie, płacisz więcej tylko za logo ale za to jaki lans :D