Wtam.
Koleżanka przyniosła mi w/w laptopa bo nie działa jej wifi. Sprawdzam oczywiście brak sterowników. Poczytałem specyfikacje znalazłem stery, zainstalowałem a on dalej nie widzi karty wifi. Po kilku godzinach walki ze sterownikami doszedłem do tego że wifi jest widziane przez system. Ustawiłem Livebox`a tak by wpuszczał wszystko co chce się połączyć i zonk. System nie widzi żadnej sieci a dookoła lata ich z 7 jak nie więcej.
Dzisiaj rano wpadłem na pomysł by odpalić go z UbuntuLive, tutaj nie byłem zaskoczony Linuks bez problemu znalazł wszystkie sieci, po wskazaniu mojej z Livebox`a po chwili internet zaskoczył. Z racji iż mam w domu serwer który pełni też funkcje AP kazłem mu się połączyć z tą siecią. Na serwerze dopisałem adres MAC ustawiłem hasło na lapku i internet działa.
Wracam na windowsa a ten dalej twierdzi że nie ma żadnej sieci:/
Ktoś ma jakiś pomysł?
Z góry dziekuję.
Toshiba Satelite L300D i polaczenie wifi
a masz zainstalowanego jakiegos programa ktory zarzadza wifi w lapku? mialem podobny problem kiedys z xp i netem z chello. musialem wejsc z zarzadzanie komputerem pozniej w uslugi i aplikacje, wejsc w uslugi i wylaczyc konfiguracje zerowa. cos takiego mniej wiecej nie pamietam dokladnie co wtedy robilem ale zadzialalo
Instalowałem program ze strony Toshib niby przeznaczony do tych lapków ale jest dokładnie to samo.
Cholera czas mi się kończy :/
ok, ja nie mialem tośki wtedy w rece ale problem byl taki ze usluga windowsa chciala uzyskac dostep to karty wifi oraz program chyba to bylo cos od atherosa. dzwonilem na infolinie bo nie potrafilem sobie z tym poradzic i wlasnie zrobilem to z ta konfiguracja zerowa wylaczylem ja zresetowalem kompa i zaczelo widziec sieci. swoja droga sprobuj cos takiego zrobic, jesli masz dostep do neta z tej toski to skasuj sterownik do wifi, skasuj program ktory byc moze chce zarzadzac (w atherosie bylo cos z atheros client albo cos nie pamietam) i sciagnij sobie program device doctor, przeskanuje ci kompa wykryje braki w sterach albo nieaktualne stery i moze to mozolnie bedzie szlo bo wyskoczy ci lista i na kazdy jeden bedziesz musial klikac pobierac i instalowac ale program jest 100% free i bezpieczny. sam z niego korzystalem bo nie moglem znalezc sterow do lana nawet na stronie producenta, tzn byly ale nie trybilo cos. btw jesli ten program znajdzie karte wifi to bedziesz mial ja na liscie zainstaluj ster i daj znac czy cos to dalo
Właśnie jak zainstalowałem program zarządzający wifi to dostawałem błędem że jakiś inny program korzysta z wifi czy jakoś tak, suma summarum połączenie nie działa wogóle.
Z tym programikiem Device doctor to może być pomysł problem w tym że będę musiał sobie zrobić jakiś kable bo ni mam.
Lece do sklepu po końcówki dam znać co wyszło jeśli zdążę.
hmmm przypuszczam ze jesli chodzi o ta toske to pewnie jest tam vista lecz wiem ze znajomy probowal xp instalowac i tez byl ten problem wiec powiedz co tam jest.... a moze po prostu zainstalujesz jej 7emke ? mozesz jeszcze sprawdzic jaka masz karte wifi np za pomoca everest home bo tez jest za free i poszukac stera do danej karty a nie na str producenta
chociaz wiem ze jesli chodzi o liveboxa to ja osobiscie mialem problem z dell-em. widzial siec, box byl skonfigurowany dobrze, i mimo tego ze widzial siec to nie mogl sie z boxem polaczyc tzn nie bylo dostepu do neta.... tepsa powiedziala ze musze kupic od nich adapter na usb co bylo glupota wiec zrezygnowalem z nich
Gdyby była na tym kompie Viśta to by nie było problemu bo sama mówiła że działało ale chce xp`ka (osobiście i tak namawiałem do linuksa) To na bank nie wina livebox`a bo jak pisałem w domu mam serwer który robi mi za AP a tego też nie widzi, nic nie widzi:/ Zresztą na linuksie łączyłem się ze wszystkim (do czego mam passy) bez problemu.
Co do karty to zwykły realtek i stery są najwyrazniej dobre bo ten Twój program ich się nie czepia.
A nie ma zainstalowanego programu do sieci tylko ze go nawet w tray nie ma?
Brak widoczności sieci czasem jest spowodowany tym, ze internet z rootera jest udostępniany na kanale, którego nie widzi karta(kiedyś zainstalowałem sobie taki program do wykrywania wszystkich sieci na różnych kanałach i jak myślałęm ze jest ich 3 okazało się ze jest z 8:) )
Ja bym mimo wszystko obstawiał ze jakiś program do wifi chodzi. W menagerze połączeń czy jak to tam było na xp jest ustawione ze wifi działa pod kontrolą systemu czy nie?
Artheos czasem może być z softem o nazwie boardcom(lub podobie, nie pamiętam) lub własnym artheoskim
A właśnie. Kiedyś czytałęm ze przy downgrade do xp jest ten problem ze sterami, ze czasem trzeba je instalować w jedynej słusznej kolejności, choć często też ludziom mimo instalowania jak trzeba zdarzały się błędy, w sumie od jakiegoś czasu wielu jeżelu robi stery na xp to raczej na odwal sie.
Ciekawi mnie jaki śpec instalował jej xp skoro nie miała zainstalowanych sterów od wifi?
W tray jest tylko zwykła (windowsowa) ikonka wifi.
Nie chodzi no chyba że się schował nawet za procesy. Oczywiście jest, ustawiłem "ręcznie". Zresztą jak było z automatu to to samo się dzieje.
Ja jak tylko zobaczyłem że to lapek Toshiby to od razu jej powiedziałem że będą kłopoty :) Nigdzie się nie spotkałem z takimi problemami, dosłowna masakra.
Nie mam pojęcia ale uwierz mi dowiem się :)