Cześć, mam problem, gdyż nie mogę wybrać książek. Mam już parę, ale to stanowczo za mało, może polecicie mi jakiś ciekawy utwór.
Temat:
,, Obraz uzależnionych w literaturze XX i XIX w. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów. "
Z góry dzieki za pomoc ;)
Praca maturalna - polski (Jakie wybrać książki?) strona 1 z 2
Jeszcze jedną jakąś poszukasz i starczy. Nauczycielka od polaka powinna Ci pomóc znaleźć jeszcze jedną pozycję... w końcu od czegoś ona jest.
Ja miałem w bibliografii 4 książki, z czego 80% to było omawianie pierwszej, 15% drugiej i trzeciej, 5% ostatniej. Także w zasadzie mógłbym nawet mieć tylko jedną książkę. A reszta to tak jako uzupełnienie i żeby się komisja czasem nie czepiała.
ja miałem 2 ksiązki...jedną dlugą i jedną krótszą. plus kilka obrazów, kilka minut filmu i 80% dostałem. Dużo nie trzeba na ustnej z polaka żeby ją zdać...
wg mnie lepiej wziąść mniej i bardziej szczegółowo omówic, niż brać 15 i po minucie na każdą...(ale to tylko moje zdanie:) )
chyba że zdążysz i znasz od deski do deski wszystkie te co wybierzesz...
bo trzeba sie liczyć też z pytaniami od komisji. Im więcej książek tym z większej ilości materiału mogą Cie spytać.
No właśnie, trzeba pamiętać, że za samą prezentację można dostać maksymalnie tylko 5 pkt. :) 3 pkt. za treść i 2 pkt. za kompozycję. Więc rozmowa jest najważniejsza (no i język wypowiedzi).
Nie wiem wiem dlaczego ludzie wybierają temat pracy taki co potem mają z nią problemy. Bierze się najłatwiejszy, oklepany; typu: "Motyw wędrówki". Pełno książek, łatwo przygotować się i zdana matura ustna na dużo procent. (szkoda tylko, że te procenty na nic nie są potrzebne) ;p
Zawsze też można zmienić temat jakoś do lutego :)
A z tymi tematami fakt - ludzie bezmyślnie wybierają, a potem mają problemy z bibliografią.
Ja sobie wybrałem temat dodatkowy, spoza tych proponowanych. Dlatego też połączyłem przygotowanie do matury z przyjemnym, czyli czytaniem Sapkowskiego. W efekcie max pkt. :)
Dokładnie:)
Nie mamy w liście tematu " motyw wędrówki", ale nawet jakby był to bym go nie wzięła. Uważam, że mój temat jest prosty, chciałam abyście mi jednak polecili jakieś ciekawe książki, gdyż nie czytałam ciekawych utworów o tematyce uzależnienia. ;) Nie musicie jakieś bunty siać narodowo-wyzwoleńcze... dla mnie temat odpowiada, Wam... nie musi ;)
a co do uzależnien to mozesz wykorzystać kawałki filmu w prezentacji pt. "my dzieci z dworca zoo" lub książke - jeśli istnieje - bo tego nie wiem:)
Raczej nie ma ciekawych utworów większość to gówno.
Ja z moją prezentacją maturalną miałem tak, wziąłem się za robienie prezentacji w powerpoincie dzień przed samą prezentacją, tak samo jak przeczytałem kilka fragmentów z literatury, żeby znaleźć cytaty, no i na dzień przed nauczyłem się tego.
Mój wynik to 13/20 w zaledwie 1dzień przygotowania do tego :)
Oczywiście literature wybrałem na chybił trafił i kupiłem 1dną czy 2 pozycje, które wydały mi sie najciekawsze :)
ja prezentacje też zrobiłem w ostatnim momencie :d we wtorek o 24 miałem gotową (tekst) a w środę robiłem w powerpoincie :) a w czwartek rano zdawałem i o dziwo aż 80%. Jak robi się w ostatnim tygodniu to nie trzeba poświęcać dodatkowego czasu na naukę tego bo już prawie wszystko się pamięta.
A co do tematu: ja miałem o ekranizacjach :) i bardzo przyjemniej się porównuje dzieła, opisujesz tylko film :muzyke, kostiumy, grę aktorską i różnice między książką i filmem i oceniasz.
Generalnie takie matury się zdaje więc nie trzeba się aż tak martwić jak np. ja z powodu braku pracy do ostatnich chwil