adra1992
adra1992
  18 kwietnia 2011 (pierwszy post)

Witam. Poszukuje tasm (czy jakkolwiek to sie oficjalnie nazywa - nagrania uzywane przy maturze z jez. angielskiego aby sprawdzic znajomosc ów jezyka ze sluchu).

Znalazlam wiele arkuszy i transkrypcji ale nigdzie nie moge znaleźć tasm, aby posluchac i sprobowac swoich sil, moze Wy macie?

Swoja droga, ile trzeba miec punktow lub procent aby zdac? Czy aby pisac rozszerzona, najpierw trzeba zdac podstawowa? Ustna tez wchodzi w gre?

Z gory dziekuje za pomoc.

marta0859
marta0859
  18 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Swoja droga, ile trzeba miec punktow lub procent aby zdac? Czy aby pisac rozszerzona, najpierw trzeba zdac podstawowa? Ustna tez wchodzi w gre?

Piszesz obowiązkowo 3 przedmioty na poziomie podstawowym- Język polski, matematykę i wybrany język obcy.
Do tego możesz wybrać (ale nie musisz) dowolne przedmioty, które zdajesz, wedle życzenia, albo na podstawie albo na rozszerzeniu.
Ogólnie żeby zaliczyć maturę, musisz mieć minimum po 30% z każdego z obowiązkowych przedmiotów.
Jeżeli wybierzesz sobie np. rozszerzenie z angielskiego czy z matematyki, a nie zdasz nawet na te 30% to maturę też masz zdaną, tyle że na świadectwie maturalnym "brzydko" będzie wyglądać, że masz powiedzmy 12% z wybranego, nieobowiązkowego przedmiotu.

Co do matury rozszerzonej z angielskiego, podstawę musisz też pisać, chyba, że wybierzesz inny język obcy na podstawie.
Jeżeli wybierzesz inny to możesz zdawać z angielskiego samo rozszerzenie.
I z tego co się orientuję (przynajmniej u nas w szkole tak mówili), przy rozszerzeniu z jakiegokolwiek języka musisz zdać i pisemny i ustny.

Btw.
w tym roku piszesz maturę? jeżeli tak, powinnaś jakoś w marcu złożyć ostateczną deklarację co zdajesz, dziwne, że masz takie dylematy 2 tygodnie przed maturą. ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Witam. Poszukuje tasm (czy jakkolwiek to sie oficjalnie nazywa - nagrania uzywane przy maturze z jez. angielskiego aby sprawdzic znajomosc ów jezyka ze sluchu).

Ja mam z Longmana taką płytkę z czarnej książki do rozszerzenia (swoją drogą nie używaną jeszcze :D), w każdym prawie repetytorium są takie, ale czy na necie znajdziesz coś takiego- nie wiem.
adra1992
adra1992
  18 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte:

Tez czytalam o tych 30% z podstawowej, ale u mnie jest górka.

Teraz jestem w Irlandii i pisze Angielska mature - Leaving Certificate. Chce wrocic do Polski i tam robic studia. Moja mama (w Polsce) rozmawiala z dyrektorka wybranych przeze mnie studi. Powiedziala Ona, ze w lipcu (ew. w sierpniu) bede musiala napisac w Polsce Rozszerzona mature z Angielskiego. (tylko z angieslkiego, z reszty przedmiotow nie)
Nie wiem na jakim patencie tak jest, ani w jaki sposob to tez liczyc. I czy w ogole musze zdac ta mature, czy po prostu napisac... nie mam pojecia.

Konto usunięte
Konto usunięte: Ja mam z Longmana taką płytkę z czarnej książki do rozszerzenia (swoją drogą nie używaną jeszcze :D), w każdym prawie repetytorium są takie, ale czy na necie znajdziesz coś takiego- nie wiem.

A da rady to skopiowac z plytki i wyslac? Szukalam w necie, ale nic nie ma. Na wrzucie znalazlam tylko do podstawowej jeden maturki i na tym koniec ;/

Swoja droga, musze powiedziec, ze przynajmniej w mojej opini, Polska matura z angielskiego jest trudniejsza niz Angielska z angielskiego. :szok:
marta0859
marta0859
  18 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: ale u mnie jest górka.

To znaczy ? :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: Teraz jestem w Irlandii i pisze Angielska mature - Leaving Certificate. Chce wrocic do Polski i tam robic studia. Moja mama (w Polsce) rozmawiala z dyrektorka wybranych przeze mnie studi. Powiedziala Ona, ze w lipcu (ew. w sierpniu) bede musiala napisac w Polsce Rozszerzona mature z Angielskiego. (tylko z angieslkiego, z reszty przedmiotow nie) Nie wiem na jakim patencie tak jest, ani w jaki sposob to tez liczyc. I czy w ogole musze zdac ta mature, czy po prostu napisac... nie mam pojecia.

Jeżeli w ten sposób, to nie wiem. Nie orientuję się jak jest gdzieś za granicą. Myślałam, że piszesz u nas. :)
Jedynie mogę się domyślać, że jak wybierasz się na studia językowe to raczej będzie się liczyła tylko rozszerzona (zresztą skoro mówiła, że masz pisać tylko rozszerzenie a nie wspominała nic o podstawie to najwyraźniej) no i chyba musisz zdać na taki wynik, żeby mogli Cię przyjąć.

Konto usunięte
Konto usunięte: A da rady to skopiowac z plytki i wyslac? Szukalam w necie, ale nic nie ma. Na wrzucie znalazlam tylko do podstawowej jeden maturki i na tym koniec ;/

Wiesz, ja nie znam się na komputerach, mam jedynie program Nero do zgrywania i też się nim nie umiem obsługiwać, jak mi dasz instrukcję jak to zgrać to mogę Ci to jakkolwiek przesłać o ile dam radę.
Mogę tylko "poradzić", że najlepiej oglądać dużo filmów bez lektora (z napisami) albo oglądać angielską telewizję.

Konto usunięte
Konto usunięte: Swoja droga, musze powiedziec, ze przynajmniej w mojej opini, Polska matura z angielskiego jest trudniejsza niz Angielska z angielskiego.

Podstawa jest bardzo prosta, rozszerzenie takie sobie... też słyszałam, że polskie matury w porównaniu z innymi krajami są trudne, ale nie wiem, nie miałam nigdy porównania...
adra1992
adra1992
  18 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Myślałam, że piszesz u nas. :)

No wlasnie w Polsce pisze, ale nie jako normalna mature... sama nie wiem na jakiej to zasadzie.

Konto usunięte
Konto usunięte: Jedynie mogę się domyślać, że jak wybierasz się na studia językowe

Jezykowe to raczej nie sa. Kierunek turystyczny, choc z rozszeroznym angielskim.

Konto usunięte
Konto usunięte: instrukcję

w sumie tez sie nie znam, ale nie da sie : wlozyc plytke -> wejsc w moj kompuet -> dysk X (ten do ktorego wlozylas plytke) -> prawy przycisk 'eksploruj' albo otworz (nie odtworz) -> znaleźć pliki mp3 -> prawy przycisk 'kopiuj' -> potem wkleic gdzies na pulpicie albo byle gdzie i zaladowac jako zalacznik w emailu.. ?
nie znam sie.

Konto usunięte
Konto usunięte: oglądać dużo filmów bez lektora (z napisami) albo oglądać angielską telewizję.

Telewizji w ogole nie ogladam, ale discovery channel staram sie ogladac po angieslku. Ale dzien w dzien rozmawiam po angieslku, slucham nauczycielek po angielsku, zadanie domowe mam po angielsku, ksiazki i lektury po angieslku...

Konto usunięte
Konto usunięte: Podstawa jest bardzo prosta

:tak: podtswowa tak, roszerzona jest trudna jesli chodzi o to zmienianie zdania zachowujac ta sama tresc. nie wiem o co w tych zadaniach chodzi...
Moglabym im napisac eseje, rozprawki, reportaze i opisy wierszy po angieslku ale nie zmienianie zdania w sposob ktory im sie podoba :D
'podcieli mi skrzydla' :D
adra1992
adra1992
  18 kwietnia 2011

Jesli chcesz porwonac to tu masz angielskie matury w irlandii:
http://www.examinations.ie/index.php?l=en&mc=en&sc=ep

zaznacz pierwszy kwadracik, -> ;exam papers' -> który chcesz rok ->leaving certificate -> english

Potem masz od wyboru higher albo ordinary level. Trescia sie nie roznia za bardzo, ale trudniej dostac punkty na Higher. Trzeba uzywac wiecej dlugich i niezrozumialych slow. Tak jak w Polskim. No i bardziej skupiac sie na struktoze zdan, zrozumialosci itd.

marta0859
marta0859
  18 kwietnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: No wlasnie w Polsce pisze, ale nie jako normalna mature... sama nie wiem na jakiej to zasadzie.

ja tym bardziej nie wiem ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: Jezykowe to raczej nie sa. Kierunek turystyczny, choc z rozszeroznym angielskim.

aha... nie wiem, nie pomogę bo nie mam zielonego pojęcia.

Konto usunięte
Konto usunięte: w sumie tez sie nie znam, ale nie da sie : wlozyc plytke -> wejsc w moj kompuet -> dysk X (ten do ktorego wlozylas plytke) -> prawy przycisk 'eksploruj' albo otworz (nie odtworz) -> znaleźć pliki mp3 -> prawy przycisk 'kopiuj' -> potem wkleic gdzies na pulpicie albo byle gdzie i zaladowac jako zalacznik w emailu.. ? nie znam sie.

jutro mam trochę czasu to mogę spróbować, jak się będzie dało to dam Ci znać.

Konto usunięte
Konto usunięte: Telewizji w ogole nie ogladam, ale discovery channel staram sie ogladac po angieslku. Ale dzien w dzien rozmawiam po angieslku, slucham nauczycielek po angielsku, zadanie domowe mam po angielsku, ksiazki i lektury po angieslku...

no to raczej nie powinnaś mieć żadnego problemu.

Konto usunięte
Konto usunięte: podtswowa tak, roszerzona jest trudna jesli chodzi o to zmienianie zdania zachowujac ta sama tresc. nie wiem o co w tych zadaniach chodzi... Moglabym im napisac eseje, rozprawki, reportaze i opisy wierszy po angieslku ale nie zmienianie zdania w sposob ktory im sie podoba :D 'podcieli mi skrzydla' :D

ta część też mi się wydaje najtrudniejsza, ale nawet jak tego nie zrobisz to mało punktów za to tracisz. zresztą, zależy na co trafisz, bywa, że nawet te zadania z gramatyką są łatwe.

Konto usunięte
Konto usunięte: Potem masz od wyboru higher albo ordinary level. Trescia sie nie roznia za bardzo, ale trudniej dostac punkty na Higher. Trzeba uzywac wiecej dlugich i niezrozumialych slow. Tak jak w Polskim. No i bardziej skupiac sie na struktoze zdan, zrozumialosci itd.

chyba rzeczywiście łatwiejsza niż polska.. co dziwne mi się wydaje, ale co zrobić. :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.