Pokój Waszym domom i ich mieszkańcom. :D
Ludzie i inne człekokształtne!! Nie mam się do kogo zwrócić, więc nie odrzucajcie mego błagalnego spojrzenia. :))
Otóż, chciałem zaczerpnąć informacji odnośnie matury z polskiego. Starsi znajomi to albo ćwoki, którzy sami ledwo ją zdali, albo są tak zaoferowani całym zajściem, że strugają ważniaków i nie chcą podpowiedzieć... A zatem:
Czy pisząc pracę na jakiś temat i odwołując się do literatury trzeba koniecznie ograniczać się do lektur, czy można wybiec w kierunku innej literatury?
Dalej... wybrałem sobie tematy prac (tak ogólnie):
1. Postaci kobiece w pozytywizmie. Odwołując się do wybranych utworów, scharakteryzuj najciekawsze kreacje
2. Różne oblicza miłości na kartach literatury. Omów na wybranych przykładach.
3. Omów wpływ twórczości W. Szekspira na dramat romantyczny. Odwołaj się do konkretnych utworów.
Ad. 1 - Chodzi mi do jakich utworów na przykład? Mam swoich faworytów, ale... może ktoś zna jeszcze lepszych, niż tych, o których ja pomyślałem. :)
Ad. 2 - "Romeo i Julia", "Tristan i Izolda" i... (jeszcze jakiś trzeci tytuł) - porozwijać się w tym temacie i ponawijać o ich rozterkach miłosnych?
Ad. 3 - Tutaj to bym poprosił o jakąś wskazówkę, bo czuję, że jak złapię ciąg to będę pisał w tym temacie, ale brakuje mi punktu zaczepienia. :D
Z góry serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc, a na próby wyszydzenia mojego tematu mówię jasne i prostolinijne - walcie się. ^^ :D
lista tematów
Praca maturalna z języka polskiego.
Tadeusz i Zosia... ?
Bohun i Helena...
Tomasz Judym i Joasia Podborska,
Wokulski i Łęcka
Raskolnikow i Sonia ze Zbrodni i Kary
Mistrz i Małgorzata
Konto usunięte: Czy pisząc pracę na jakiś temat i odwołując się do literatury trzeba koniecznie ograniczać się do lektur, czy można wybiec w kierunku innej literatury?
Możesz sie kierować ku innym utworom, ale wtedy musisz je mieć obcykane, bo moga pytanie zadać
Konto usunięte: Czy pisząc pracę na jakiś temat i odwołując się do literatury trzeba koniecznie ograniczać się do lektur, czy można wybiec w kierunku innej literatury?
nie musisz ograniczać się do lektur. Ba, nie jest to nawet wskazane :)
szczerze, nie wybrałabym żadnego z tych tematów.
Konto usunięte: 1. Postaci kobiece w pozytywizmie. Odwołując się do wybranych utworów, scharakteryzuj najciekawsze kreacje
cóż, Siłaczka na pewno (praca u podstaw)
Kamizelka (miłość kobiety do męża)
Nie wiem co jeszcze- zapewne coś związanego z emancypacją kobiet.
pamiętaj, że wybierając ten temat, musisz mieć ideologię pozytywizmu w malym palcu.
Wszystkie hasła tego okresu, filozofia etc.
temat rzeka. bardzo banalny i oklepany.
Romeo i Julia, Werter, Tristan i Izolda, bla bla bla...
Konto usunięte: 3. Omów wpływ twórczości W. Szekspira na dramat romantyczny. Odwołaj się do konkretnych utworów.
temat nie dla mnie. Nie lubię tej epoki.
Musiałbyś jednak wiedzieć wszystko o ewolucji dramatu romantycznego, także co nie co o dramacie szekspirowskim i utworach Szekspira ("Hamlet", "Makbet", "R. i J." to podstawa)
Dzięki serdeczne. :D
Klamka zapadła - w temacie drugim można nieźle popływać i bronić się w bitwie na słowa w konfrontacji ja vs. egzaminatorzy. ;D
Dzięki. ;))
Klamka zapadła - w temacie drugim można nieźle popływać i bronić się w bitwie na słowa w konfrontacji ja vs. egzaminatorzy. ;D
Dzięki. ;))
styka51: Poza tym jeżeli chodzi o oblicza miłości to możesz jeszcze dać miłość w Biblii.. miłość do ojczyzny... Kordian jako kochanek ojczyzny ..
dokładnie, niekoniecznie chodzi tu o miłość mężczyzny do kobiety. Możesz przedstawic miłość rodzicielską (np. "Treny" Kochanowskiego) wtedy temat będzie ciekawszy.
Możesz korzystać z całego dorobku literackiego. Nie tylko do lektur szkolnych.
Konto usunięte: 1. Postaci kobiece w pozytywizmie. Odwołując się do wybranych utworów, scharakteryzuj najciekawsze kreacje
2. Różne oblicza miłości na kartach literatury. Omów na wybranych przykładach.
3. Omów wpływ twórczości W. Szekspira na dramat romantyczny. Odwołaj się do konkretnych utworów.
Wszystkie te tematy są takie... Oklepane. Ja wybrałabym coś co po pierwsze nie zostanie wybrane przez innych uczniów, po drugie sprawi, że komisja będzie zaskoczona mile - bo nie będzie musiała po raz kolejny wysłuchiwać tych samych prac.
Konto usunięte: Ad. 1 - Chodzi mi do jakich utworów na przykład? Mam swoich faworytów, ale... może ktoś zna jeszcze lepszych, niż tych, o których ja pomyślałem. :)
"Nad Niemnem" również Orzeszkowej - postacie Justyny Orzelskiej, Emilii Korczyńskiej, Andrzejowej Korczyńskiej. (między innymi).
Konto usunięte: Ad. 2 - "Romeo i Julia", "Tristan i Izolda" i... (jeszcze jakiś trzeci tytuł) - porozwijać się w tym temacie i ponawijać o ich rozterkach miłosnych?
"Dziady część III" Mickiewicza, "Kordian" Słowackiego oraz "Nie-boska komedia" Krasińskiego.