xGraCjellax
xGraCjellax
  24 maja 2010 (pierwszy post)

witam
czy ktos z was jest w stanie wytlumaczyc mi zestawienie sald i obrotow z rachunkowosci ?

oraz dzielenie i łączenie kont ?

pozdrawiam

dorota051991
dorota051991
  24 maja 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: zestawienie sald i obrotow z rachunkowosci

to jest z google-przeczytaj może coś zrozumiesz;)

Zestawienie obrotów i sald służy do sprawdzenia poprawności zapisów ze względu na równowagę bilansową i dlatego nazywane jest „bilansem próbnym” lub „bilansem obrotów i sald”.
Zestawienie obrotów i sald pozwala na wykrycie następujących błędów: zapisanie kwoty operacji po tej samej stronie kont, zapisanie innej kwoty po stronie Winien i innej po stronie Ma, zapisanie kwoty tylko po jednej stronie, błędne podsumowanie obrotów lub wyliczenie salda.
Zestawienie obrotów i sald nie pozwala stwierdzić takich błędów, jak: dwukrotne zaksięgowanie tej samej pozycji lub niewłaściwej kwoty po obu stronach właściwych kont, księgowanie na niewłaściwych kontach lub po przeciwnych, aniżeli należało, stronach kont z zachowaniem reguły II podwójnego zapisu. Jeśli błędy te powodowałyby powstanie sald na kontach bilansowych niezgodnych z ich treścią merytoryczną, np. na kontach aktywnych salda kredytowe, wówczas bilans próbny ujawni takie nieprawidłowości.
Zestawienie obrotów i sald obok funkcji kontroli rachunkowej stanowi źródło informacji o sytuacji majątkowej przedsiębiorstwa, dokonywanych obrotach i osiągniętych wynikach.
xGraCjellax
xGraCjellax
  24 maja 2010

dzieki :)
ja wlasnie tez czytalam te googlowskie opisy ale mi to tak bardziej o zadania chodzi, schematy a tego nie ma :(

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.