6madziaa6
6madziaa6
  22 kwietnia 2010 (pierwszy post)

potrzebuję pomocy. mam jutro sprawdzian i znam pytania. problemem jest, że nie znam na nie odpowiedzi. w zeszycie mało co znalazłam.

zad.1
Uczniowie klasy III przeprowadzili eksperyment. Wybrali 5 chłopców i zmierzyli im ciśnienie tętnicze oraz tętno. Następnie chłopcy wykonywali przysiady w równym tempie przez 3 minuty po czym ponownie zmierzono im ciśnienie krwi i tętno
pytania:
1.Jaki problem badawczy postawili sobie prawdopodobnie uczniowie przed eksperymentem?
2.Jakich wyników doświadczenia mogą się spodziewać uczniowie?

zad.2
opisz jedną funkcję każdego z następujących elementów układu limfatycznego
a) węzły chłonne
b)szpik kostny

zad.4
Napisz jaki wpływ na serce będzie miało ograniczenie przepływu krwi przez tętnice wieńcową.

justyna19911805
justyna19911805
  22 kwietnia 2010

1)
1. Wpływ wysiłku fizycznego na ciśnienie tętnicze i tętno. (czy jakoś tak).
2. Że po wykonaniu przysiadów ciśnienie tętnicze wzrośnie i tętno będzie szybsze.

2)
a) udział w wytwarzaniu przeciwciał
b) w nim powstają erytrocyty, limfocyty i trombocyty

3) Chyba nastąpi pęknięcie serca, bo krew będzie z niego wypompowywana, ale nie będzie z niego uchodziła.

alacristaegalli
alacristaegalli
  22 kwietnia 2010

3. Na pewno nie pęknięcie tzw tamponada serca nie wystąpi chyba że wtórnie jako powikłąnie zawału serca który przy ograniczeniu już ok 90% przepływu przez tt wieńcową nastąpi, jeśli to ograniczeni przepływu bedzie krótkotrwałe zawał może nie wystąpić a jedynie pozytywny zabieg tzw hartowanie serca (robiony np przy okazji innych zabiegów kardiochirurgicznych)
2.b. lepiej powiedzieć leukocyty a nie limfocyty.

justyna19911805
justyna19911805
  22 kwietnia 2010

Oj, pomyliło mi się. W każdym bądź razie coś na l...

BraciSieSzanuje
BraciSieSzanuje
  23 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: potrzebuję pomocy. mam jutro sprawdzian i znam pytania. problemem jest, że nie znam na nie odpowiedzi. w zeszycie mało co znalazłam

to pisz notataki :zonk:
KondziooLis
KondziooLis
  23 kwietnia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: to pisz notataki

Nowa, więc tylko Cie upominam żebyś zapoznała się z regulaminem i nie pisała postów nie wnoszących nic sensownego do tematu.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.