Witam!
Jestem uczennicą LO i w przyszłości chciałabym pójść na studia związane z biologią (mikrobiologia, biologia albo genetyka), najlepiej na UP we Wrocławiu. Jednak słyszałam, że są to dosyć ciężkie kierunki, gdzie przede wszystkim wymagana jest chemia, matma i fiza, a biologię stawia się na dalszym miejscu. Oczywiście wiem, że te przedmioty też są bardzo ważne, ale do tej pory byłam pewna, że na w/w kierunkach są tylko dodatkiem. Poza tym, przeglądając różne fora, przeraziłam się, że wiele osób narzeka na brak pracy po studiach przyrodniczych. Czy ktoś z Was może studiował biologię na UP albo AR bądź ma na ten temat jakieś pojęcie z innych wiarygodnych źródeł? Byłabym bardzo wdzięczna za obiektywne i wyczerpujące odpowiedzi.
Pozdrawiam!
PS: jeżeli napisałam jakąś głupotę, to przepraszam, ale po zebraniu wszystkich informacji mam totalny chaos w głowie. ;)
biologia - studia
Moja siostra jest na drugim roku biologii. Rzeczywiście najbardziej przeważa chemia, ale fizyka? Nawet nie słyszałam. Oczywiście, jest dużo nauki, ale jeśli lubisz te przedmioty, i ciągnie Cię do tego, to nauka nie będzie dla Ciebie problem, biorąc pod uwagę fakt, iż może Ci to szybko wchodzic do głowy.
A kim chce być Twoja siostra w przyszłości? Zamierza się w przyszłości specjalizować w konkretnym kierunku?
Dzięki za odpowiedź. :)
To normalne, zawsze na poczatku jest nacisk na matme/chemie ze wzgledu na to ze trzeba najpierw opanowac podstawy z ktorych wychodzi sie do dalszej nauki.
Dam taki przyklad od siebie, jestem na wydziale chemiczym i nie umialbym policzyc np rownania Shrodingera bez znajomosci rozniczki/calek czy liczb urojonych.
Matma, to raczej na inżynierskich, np. zootechnika. Nie ma jej na każdym kierunku przyrodniczym.
Fizyka pewnie też.
Chemia z biologią są jednym ciałem ; ) więc ich znajomość jest niezbędna na kierunkach przyrodniczych.
Co do przyszłości - po każdym kierunku można nie znaleźć pracy. Najważniejsza jest pasja. Jeśli uwielbiasz mikrobiologię, genetykę, itd., to studiować będziesz z radością i fascynacją. Później z pewnością znajdziesz pracę. Mamy mutacje wirusów, świat obiega panika jeśli chodzi o grypę. Szczególnie ptasią, bo ta jest 100 razy niebezpieczniejsza od świńskiej. Możesz to badać. Genetyka - klony, nieuleczalne choroby, poronienia związane z brakiem allelu recesywnego wpływającego na przemianę aminokwasów aromatycznych, dziedziczenie grup krwi i nie tylko - to ZAWSZE będzie intrygować. Jedynie przykłady.
Możesz oczywiście wybrać pedagogikę lub jakąś filologię... ; )