Witam. Wybrałam temat maturalny z języka polskiego, który początkowo wydawał mi sie prosty. W sumie w żadnym temacie nie czułabym sie spokojnie, bo pisanie różnego rodzaju prac nie jest moją mocną stroną. Chciałam zacząć moją pracę maturalną, lecz mam problem z doborem lektur. Mój temat brzmi: "Postawy człowieka wobec tradycji rodzinnych i narodowych. Przedstaw temat na przykładzie wybranych utworów literackich". Może znajdzie sie ktoś kto pomoże mi dobrać lektury? Z góry dziekuje i czekam na odpowiedzi.
Matura ustna z polaka!- POMÓŻCIE!!!!
a Tobie przychodzą jakieś do głowy lektury czy też inne książki ? np. Antygona ;>
Hymm pod tradycję rodzinna można podciągnąć Tango Mrożka.
Ferdydurke a w niej rodzinę Młodziaków i oczywiście Pan Tadeusz.
miałem podobny temat w tamtym roku, nie chce mi sie szukac bibliografii bo pewnie juz poszla w atmosfere, ale z tego co pamietam mialem Odyseje, Pana Tadeusza i Tango. Warto dodac Przedwiosnie.
Wydaje mi się, że ważne jest dobranie dzieł w taki sposób, aby praca była ciekawa. Dlatego zawsze zachęcam do opozycji.
Możesz sięgnąć do romantyzmu - Konrad Wallenrod. Dokładnie chodzi mi tutaj o pieśń gminną w której ukazane są wierzenia ludowe i obrzędy, a także wydarzenia historyczne, dotyczące narodu.
I teraz poprzeplatamy troszkę. Aby ukazać tradycję jako spaczenie, coś, co jest źle rozumiane możesz użyć Powrotu Posła Niemcewicza. Trzymanie się tradycji świadczy tutaj o zacofaniu, bo obejmuje ona też spore wady. Między innymi samowolę i prywatę.
Teraz weźmiemy pod uwagę tradycję, która jest sposobem na zachowanie odrębności narodu. Zajrzyj do "Nad Niemnem". Uwzględnij protoplastów, mogiłę i charakterystyczny sposób umilania pracy.
I teraz ostatnia propozycja. Według mnie cztery wystarczą. Wskrzeszenie romantyzmu w literaturze czasu wojny. Kamienie na Szaniec.