julCiak69
julCiak69
  11 stycznia 2010 (pierwszy post)

W czwartek mam konkurs i stoję w miejscu. :ninja:
W sumie mój problem polega na tym, że nie umiem się zdecydować, bo Trzynaście kolonii- trudny wybór. Na początku chciałam Pensylwanię, ale potem stwierdziłam, że pójdę na łatwiznę i zrobiłam Nowy Jork. Dziś rano się obudziłam i doszłam do wniosku, że skorzystam z oferty pod tytułem: Connecticut . Z kim jest najwięcej powiązanych osób.? Co zrobić, by zaciekawić na tyle komisje, by zająć jakieś w miarę sensowne miejsce.? Nie chce byście za mnie odrabiali, mowy nie ma, chciałabym usłyszeć jakąś radę. :) Po prostu:) Z góry dziękuję :)

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  12 stycznia 2010
julCiak69
julCiak69: Z kim jest najwięcej powiązanych osób.?

chyba jednak Pensylwania

julCiak69
julCiak69: Co zrobić, by zaciekawić na tyle komisje, by zająć jakieś w miarę sensowne miejsce.?

może konspiracyjne teorie rodem z filmów i książek o masonach :P
...Ignorance is bliss...
margotka
margotka
  12 stycznia 2010

proponuje najazd na bibliotekę i poprzeglądanie takiego bardzo starego czasopisma AMERYKA ... znajdziesz tam sporo inspiracji...

oczywiście polecam numery z lat 60siątych XX w. :>

Ciekawe Historie możesz znaleźć jesli chodzi o Nowy York i Californię... zważ, że w Californii mamy Hoolywood oraz walkę o to, by ten region uczynić atrakcyjnym - wiąże się z nim wiele sławnych nazwisk oraz wczesniej była rozpoznawana, jako kraina złoczyńców... ponadto, z nowym Yorkiem związany jest Edison, który np. wysylal ludzi do Californii, by utrudniali powstanie miasteczka filmowego... i takie tam różne historie o Dzikim Zachodzie:>

co do Connecticut - czy ja dobrze nie kojarze, ze to w tym stanie wylądowali holendrzy i przywieźli te indyki co oni tak zjadają w świeto dziękczynienia?:P ... to jest ciekawa historia:>

karzel2002
karzel2002
  12 stycznia 2010

Witam chcialbym serdecznie zaprosic do nowej gry internetowej to nic nie kosztuje a naprawde warto i nie bedziecie sie nudzic polecam mozna tez na tym zarobic :) http://www.prisonwars.pl/132836

mihau87
mihau87
  12 stycznia 2010
margotka
margotka: co do Connecticut - czy ja dobrze nie kojarze, ze to w tym stanie wylądowali holendrzy i przywieźli te indyki co oni tak zjadają w świeto dziękczynienia?:P ... to jest ciekawa historia:>

to indianie karmili przybyszow indikiem ale purytanie nazywali indykiem kazde nieznane sobie ptactwo ;)
ja bym wybral Wirginie , Pensylwania to nudny i szary stan ;)
julCiak69
julCiak69
  12 stycznia 2010
RexMundi
RexMundi: chyba jednak Pensylwania

myślisz.? bo tak sprawdzałam, to bardziej mi się wydawało, że Connecticut :woot: a może mnie wzrok pomylił.?

RexMundi
RexMundi: może konspiracyjne teorie rodem z filmów i książek o masonach :P

:crylol: czyli, że jak.? :lol:

margotka
margotka: proponuje najazd na bibliotekę i poprzeglądanie takiego bardzo starego czasopisma AMERYKA ... znajdziesz tam sporo inspiracji...

w zasadzie już nie mam czasu. :and: w czwartek konkurs. :tak:

margotka
margotka: Ciekawe Historie możesz znaleźć jesli chodzi o Nowy York i Californię... zważ, że w Californii mamy Hoolywood oraz walkę o to, by ten region uczynić atrakcyjnym - wiąże się z nim wiele sławnych nazwisk oraz wczesniej była rozpoznawana, jako kraina złoczyńców... ponadto, z nowym Yorkiem związany jest Edison, który np. wysylal ludzi do Californii, by utrudniali powstanie miasteczka filmowego... i takie tam różne historie o Dzikim Zachodzie:>

po tym, jak zrobiłam Nowy York stwierdziłam, że wiele osób weźmie, bo najprościej jest robić o czymś znanym. :tak:

margotka
margotka: co do Connecticut - czy ja dobrze nie kojarze, ze to w tym stanie wylądowali holendrzy i przywieźli te indyki co oni tak zjadają w świeto dziękczynienia?:P ... to jest ciekawa historia:>

o tym nie wiedziałam. dziękuje :))

Konto usunięte
Konto usunięte: to indianie karmili przybyszow indikiem ale purytanie nazywali indykiem kazde nieznane sobie ptactwo ;) ja bym wybral Wirginie , Pensylwania to nudny i szary stan ;)

absolutnie pewny jesteś.? :>
mihau87
mihau87
  12 stycznia 2010
julCiak69
julCiak69: absolutnie pewny jesteś.? :>

absolutnie to nie ;) ale sa stany duzo ciekawsze od Pensylwanii, zalezy jeszcze co komu sie podoba
julCiak69
julCiak69
  12 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: absolutnie to nie ;) ale sa stany duzo ciekawsze od Pensylwanii, zalezy jeszcze co komu sie podoba

a co sądzisz o Connecticut.? :>
mihau87
mihau87
  12 stycznia 2010

jezeli dobrze rozumiem to masz do opisania jedna z 13 kolonii amerykanskich . Z Wirginii pochodzil 1 prezydent tego kraju i kilku zamoznych ludzi . To Ty bedziesz sie produkowac, gdybym mial decydowac to bym wybral Australie i opisal ktorys z tamtych stanow , USA jest przereklamowane ;)

julCiak69
julCiak69
  12 stycznia 2010
Konto usunięte
Konto usunięte: jezeli dobrze rozumiem to masz do opisania jedna z 13 kolonii amerykanskich . Z Wirginii pochodzil 1 prezydent tego kraju i kilku zamoznych ludzi . To Ty bedziesz sie produkowac, gdybym mial decydowac to bym wybral Australie i opisal ktorys z tamtych stanow , USA jest przereklamowane ;)

nie ode mnie to zależne, bo to konkurs. oni narzucają regulamin zabawy, nie uczestniczy ;) jest to drugi etap konkursu o 13koloniach, które stały się zalążkiem USA. :tak:
RexMundi
RexMundi
  13 stycznia 2010
julCiak69
julCiak69: myślisz.? bo tak sprawdzałam, to bardziej mi się wydawało, że Connecticut a może mnie wzrok pomylił.?

a Ja tam juz nie wiem :)
Pensylwania to przede wszystkim Filadelfia a to prowadzi do Konstytucji Stanów Zjednoczonych a to prowadzi do 'wielkich nazwisk" w tym Franklina :) ( da Vinci XVIII w ) :D

julCiak69
julCiak69: czyli, że jak.?

chociazby spiskowa teoria dziejów :D
no ale sama instutycja masonerii ( wolnomularstwa) jest ciekawa i zrzeszała najwiekszych tego swiata
...Ignorance is bliss...
julCiak69
julCiak69
  13 stycznia 2010
RexMundi
RexMundi: a Ja tam juz nie wiem :) Pensylwania to przede wszystkim Filadelfia a to prowadzi do Konstytucji Stanów Zjednoczonych a to prowadzi do 'wielkich nazwisk" w tym Franklina :) ( da Vinci XVIII w ) :D

w efekcie zostawiłam Connecticut. :tak:
szkoda, że jakoś do tego nie doszłam wcześniej. :pavarotti:

RexMundi
RexMundi: chociazby spiskowa teoria dziejów :D no ale sama instutycja masonerii ( wolnomularstwa) jest ciekawa i zrzeszała najwiekszych tego swiata

to od razu mieszamy do tego Kennedy'ego.? :pavarotti:
ładnie to tak.? :mrgreen:
RexMundi
RexMundi
  13 stycznia 2010
julCiak69
julCiak69: to od razu mieszamy do tego Kennedy'ego.?

też :)
w końcu od XVII wieku światem rządzi "grupa trzymająca władzę" i Ci wszyscy Obamy i inni to tylko pionki na których skupiają się flesze a figury żyją w ciszy

julCiak69
julCiak69: w efekcie zostawiłam Connecticut.

tak czy siak ..powodzenia
...Ignorance is bliss...
julCiak69
julCiak69
  13 stycznia 2010
RexMundi
RexMundi: też :) w końcu od XVII wieku światem rządzi "grupa trzymająca władzę" i Ci wszyscy Obamy i inni to tylko pionki na których skupiają się flesze a figury żyją w ciszy

ale kim sa figury.? wiesz, szczerze, ja nie mam przynudzać komisji, jak to czyni historyk w naszej klasie, ale im żywo pobudzać ciekawostkami... :jezyk2:

RexMundi
RexMundi: tak czy siak ..powodzenia

nie dziękuję, aby nie zapeszyć...:ssh:
thomas893
thomas893
  13 stycznia 2010
julCiak69
julCiak69: Trzynaście kolonii

dlaczego konkurs o USA, a nie o Polsce :woot:
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.