Hej. Na pracy klasowej miałam scharakteryzowac edypa, podczas rozmowy z Tyrezjaszem. . . Jutro mam zmiar ją poprawic więc pewnie da tez taka charakteryztyke. Mógłby mi ktoś pomóc ? Nie proszę was zebyscie napisali całą tylko tak ogólnie , jak o tym napisac, zdania ułożę sama. zaczełam tak :
Król edyp podczas rozmowy z tyrezjaszem był zarozumiały, uważał się wówczas za nieomylnego, a wróżbitę bezpodstawnie oskarzał. Tyrezjasz nakierował go w kierunku prawdy, a Edyp to slekcewazył - cechowało go hybris.
Król edyp
Dramat Sofoklesa pod tytułem „Król Edyp” pokazuje nierówna walkę człowieka z przeznaczeniem. jest to historia Edypa - młodego człowieka któremu przeznaczenie zgotowało wiele nieszczęść i łez.
W podanym fragmencie utworu przedstawiona została rozmowa Edypa z niewidomym wieszczem Tyrezjaszem. Dochodzi do niej w chwili, kiedy Edyp zasiadł już na tronie Teb, jest szczęsliwym męzem i ojcem. Tym samym częściowo wypełniła się przepowiednia sprzed wielu lat.
Celem spotkania jest poznanie przyczyny klęsk i nieszczęść, jakie dotknęły Teby. (określenie sytuacji i osób)Można powiedzieć, iż jest to kulminacyjna scena dramatu.
Zanim prorok wyjawia prawdę słyszy pod swoim adresem wiele obelg z ust króla. Za ich pomocą władca chce skłonić Terezjasz do mówienia, gdyż wieszcz obawia się wyznania prawdy. jednak powoli nabiera smiałosci wobec majestatu. wieszcz zarzuca władcy, iż to on jest winny zbrodni, a tym samym całej zaistniałej sytuacji. Edyp odwołuje się do sumienia wieszcza mówiąc, iż jako wychowanek tego miasta nie ma prawa odmówienia mu pomocy w tak ważnej dla miasta chwili. Wszystko to sprawia, że Terezjasz wyznaje władcy straszliwą prawdę. Edyp nie daje wiary w jego słowom. Zarzuca mu stronniczość( niechęć do osoby Edypa, przymierze z Kreonem) mówi, iż jego zarzuty są bezpodstawne i nikt im nie da wiary. (Pamiętaj o zachowaniu chronologii i dodaniu cytatów potwierdzających tezę)
Rozmowa ta porusza wątki całego dramatu. Terezjasz powraca do spraw, o których Edyp już dawno zapomniał. Jest tu mowa o wróżbie wyroczni delfickiej, o nieświadomym zabiciu ojca aż wreszcie o ślubie z własna matka. Jest to moment klęski Edypa. Pokazuje on, iż wszystkie jego wysiłki mające na celu oszukanie losu (ucieczka z domu domniemanych rodziców) na nic się nie zdały. Nieświadomie popełnia on przeznaczoną mu zbrodnie, której konsekwencję ponosi teraz jego lud.