Hey;)wszystkim.Wiem że do matury jeszcze daleko,ale mam takie pytanko(troche z ciekawości):moim tematem na maturze będzie ,,Walka dobra ze złem'',jak myślicie jakich dodatkowych pytań mogę się spodziewać?
Chciałam głównie zająć się literaturą współczesną,(muszę to uogólnić gdyż jest to bardzo szeroki temat.)
Pozdrawiam wszystkich
lista tematów
pytanko strona 1 z 2
Na pewno odnośnie lektur, na których podstawie pracowałas, a co za tym idzie epoki w jakich powstaly. Głowne założenia epok itd... Jest wiele możliwości
hm.. kazdy podręcznik inaczej definiuje literaturę współczesną;) jedni maja cezure po 1939 r. inne po 1945 r. lub 1989 r. - więc najpierw to trzeba ustalić..na czyje badania się powołujesz
dodatkowe pytania moga dotyczyć np. aksjologii, moralności, wyboru ... moze nawet się pojawić pojęcie "sytuacji tragicznej" ... nie ważne, ze dotczy dramatów starożytnych...
a jakie lektury zostały wybrane do pracy?
Konto usunięte: Hey;)wszystkim.Wiem że do matury jeszcze daleko,ale mam takie pytanko(troche z ciekawości):moim tematem na maturze będzie ,,Walka dobra ze złem'',jak myślicie jakich dodatkowych pytań mogę się spodziewać?
Chciałam głównie zająć się literaturą współczesną,(muszę to uogólnić gdyż jest to bardzo szeroki temat.)
Pozdrawiam wszystkich
o wszystko mogą Cię zapytać.
a poza tym powinnaś też wziąć przykład ze średniowiecza, czy ze starożytności.
sama współczesność nie wystarcza.
temat maturalny, jeżeli odnosi się do takich ogólnych tematów trzeba na tyle uogólnić, żeby nie bać się pytań
ja akurat mam Kahlo i Witkacego. więc będę miała prawdopodobnie pytania o ich życiorys i epokę, w której żyli
uogólnienia rozszerzają temat... uszczegółowienia zawężają...
w malarstwie jest sporo odwołań do dobra i zła...
uważam, że harry czy władca to nie jest za dobry pomysł... lepiej odwołaj się do czegoś bardziej schematycznego (z kanonu lektur) ...
może lepsze byłyby bajki lub baśnie? np. Walka dobra ze złem w świetle bajek (tu mozesz wstawić każdy gatunek) wybranych epok ...
Temat jaki masz do opracowania jest bardzo rozległy więc takie same mogą być pytania.
Myślę, że możesz być poproszona o odwołanie się z problematyką do jakiś innych epok, oczywiście to tak dodatkowo nie jako jedno z podstawowych zagadnięć.
Ponadto mogą być pytania dotyczące Twojego indywidualnego podejścia w oparciu o stanowione prawo, kiedyś się z tym spotkałam przy podobnym temacie gdzie znajomy był zapytany właśnie o prawo. W zasadzie pytający chciał "wydusić" coś o dekalogu, w końcu to na tym bazuje prawo a co za nim idzie wybór dobra czy zła.
Jesli o wyborach mowa to również o to możesz być zapytana, w odwołaniu do konkretnych przykładów z literatury.
Może jeszcze pojawić się pytanie o zacierającą się granicę lub o sytuacje stojące na pograniczu takowego wyboru.
Nie wiem co jeszcze, cięzko trafić :)