mój temat na maturę to " święci w literaturze i sztuce" jakie książki mam przeczytać??
błagam pomocy!!! krzyk rozpaczy :O
Rudolf Otto "Świętość" ... bardzo dobra ksiazka, ktora okresla to, co jest boskie w Bogu i tlumaczy zagadnienia skąd się wzieła bojaźń, trwoga, grew Boży etc.
powyzsze ksiazki wymienione rowniez warto...
Hagiografia ogólnie się przyda... oraz wierze znanych księży np. Twardwskiego czy Tishnera...
co do obrazów... najlepiej będzie jak odwiedzisz biblioteczna czytelnie i poprosisz o ksiazki z hisoria sztuki... poprzegladaj... ja bym na twoim miejscu wybrala po jednym obrazie z kazdej epoki... i pokazala kilka motywow, ktore sie przewijaja jednoczesnie w sztuce i literaturze na przykladzie: Jana Chrzciciela, św. Franciszka i św. Ignacego (założyciela Jezuitów)... ewentulanie św. Augustyna i św. Tomasza...5 róznych koncepcji podchodenia do wiary Boga, religii...kazda z nich dala poczatek czemuś innemu...
o augustynie i tomaszu znajdziesz sporo informacji w Tatarkiewiczu "Historia filozofii" ... bodajze tom 1... pod kazda postacia jest obszerna bibliografia do ktorej mozesz sie odwolac...
malarstwo:
Ribera de Jose, Męczeństwo Św. Andrzeja
Rafael Santi, .VII. Paweł nauczający w Atenach
Kossak Juliusz, Święty Jerzy
Posłuchajcie bracia mila, Polska poezja średniowieczna, Wydawnictwo Znak, Kraków 1987
Grochowiak Stanisław, Święty Szymon Shipnik, Grochowiak Stanisław, Poezje, PZWS, Warszawa 1982