W dany trójkąt równoboczny ABC wpisz trójkąt równoboczny, którego odpowiednie boki są prostopadłe do odpowiednich boków danego trójkąta.
Pomozcie :)
lista tematów
matematyka jednokladnosc 3 lo strona 1 z 2
ok :) ja juz nie jestem w stanie nic wymyslic w tym zadaniu ;p wiem tylko ze trzeba to zrobic jakas jednokladnoscia :)
mam wskazowke do zadania: z dowolnego punktu D nalezacego do odcinka AC poprowadz prosta prostopadla do boku AB. oznacz przez E punkt w ktorym przetnie ona ten bok. skonstruuj pomocniczy trojkat rownoboczny DEF i rozwaz odpowiednia jednokladnosc.
AJRISZzZ: mam wskazowke do zadania: z dowolnego punktu D nalezacego do odcinka AC poprowadz prosta prostopadla do boku AB. oznacz przez E punkt w ktorym przetnie ona ten bok. skonstruuj pomocniczy trojkat rownoboczny DEF i rozwaz odpowiednia jednokladnosc.
wow czyli jedna potrafisz myslec:)
gratuluje.
przeciez takie zadanie przykladowe robi sie ne lekcji
pani tłumaczy
a Ty co wtedy robiłas..?/? malowałas się:P
nie robilismy przykladowego zadania na lekcji :)
a poza tym skoro nie chcesz pomoc to w jakiem celu wgl odpowiadasz na mojego posta? myslisz ze jestes fajna bo mi pocisniesz? :)
niewazne.
ok poprawiam sie po prostu wpisz mniejszy trojkat w srodek a jak maja sie zgadzac katy
to go obroco 30 stopni i bedzie ok :)
Konto usunięte: ok poprawiam sie po prostu wpisz mniejszy trojkat w srodek a jak maja sie zgadzac katy
to go obroco 30 stopni i bedzie ok :)
bardzo kolezenski jestes
ale Ty jej to napiszesz ona pójdzie do tablicy bo nic z tego wiedziec nie bedzie i na spr dostanie pale..
moja droga ktos ci musi wytłumaczyc to najlepiej idz na korepetycje z matematyki:) przydadza ci sie:)))
Konto usunięte: ale Ty jej to napiszesz ona pójdzie do tablicy bo nic z tego wiedziec nie bedzie i na spr dostanie pale..
moja droga ktos ci musi wytłumaczyc to najlepiej idz na korepetycje z matematyki:) przydadza ci sie:)))
po prostu trzeba sluchac na lekcji i cwiczyc cwiczyc cwiczyc :)
niestety mnie tez czasem dosiega lenistwo :D