nie wiece jakie sa wymagania do szkoly wojskowej ?
pytanie
Znajomy dostał się do szkoły wojskowej w warszawie na kierunek mechatronika. Zdawał fizykę rozszerzona 60~`% i matmę rozszerzona 40 ~` % I angola tez rozszerzonego jakoś na 80-90 %
Zależy jaki kierunek. Uczelnie wojskowe oferują też wykształcenie cywilom. Jeżeli chodzi konkretnie o studia wojskowe, to nie jest łatwo. Po pierwsze punkty z matury, nie mogą być byle jakie, po za tym testy, testy i jeszcze raz testy. Kiedyś startowałem na Oksywie do AMW - kierunek nawigacja (tzw. chorążówka). Był egzamin z matematyki, j. angielskiego, wiedzy ogólnej, testy psychologiczne (w tym na iloraz inteligencji), no i egzaminy ze sprawności fizycznej - lekkoatletyka, basen. Po za tym to rzesza załatwiania, papierów i w ogóle, w tym nie możesz być karany/karana. A po fakcie, czyli po egzaminach na rozmowie kwalifikacyjnej powiedzieli mi że mam wadę wzroku, choć wówczas nawet o niej nie wiedziałem, i że się nie nadaję na oficera marynarki wojennej rzeczypospolitej. Tak się zakończyły moje ponad cztero letnie nauki i treningi do egzaminów :D
Szczerze życzę tobie powodzenia.