paaatryyys
paaatryyys
  20 maja 2009 (pierwszy post)

Jak Andrzej Kmicic dowiedzial sie o tym, ze tak na prawde zdradzajac Polskę nie walczy na jej korzysc?

shamaramorgan
shamaramorgan
  20 maja 2009

książę Bogusław Radziwiłł porównał Polskę do płaszcza, z którego każdy (państwa) chce cos mieć.

paaatryyys
paaatryyys
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: książę Bogusław Radziwiłł porównał Polskę do płaszcza, z którego każdy (państwa) chce cos mieć.

aha i wtedy Kmicic sam sie domyslil?
i Powiedzial mu w oczy, ze od niego " odchodzi"?
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: i Powiedzial mu w oczy, ze od niego " odchodzi"?

nie mógł odejść bo miał jeszcze jedną przysięga wobec Radziwiłła :woot:

się czyta książki
...Ignorance is bliss...
paaatryyys
paaatryyys
  20 maja 2009
RexMundi
RexMundi: nie mógł odejść bo miał jeszcze jedną przysięga wobec Radziwiłła

no ale przeciez ksiąze go oszukal, potem Kmicic zmienil nazwisko i wlaczyl z Polakami !

oglada sie filmy !
shamaramorgan
shamaramorgan
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: i Powiedzial mu w oczy, ze od niego " odchodzi"?

nie. użył podstępu, by go uprowadzić (poprosił go, by wypróbował konia, którego chce sprzedać). Radziwiłł uciekł mu, raniąc przy tym Kmicica, który zgubił listy Bogusława do Janusza, które były jedynym dowodem na zdradę.
Przez to Kmicic zmienił nazwisko i walczył jako Babinicz.
Tak w skrócie...
Miej jednak świadomość, że potop to dość popularna książka, która ma ogromne szanse pojawić się na maturze.
Powinnaś znać książkę, gdyż film nie zawsze pokazuje to co było w ksiażce.
paaatryyys
paaatryyys
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: nie. użył podstępu, by go uprowadzić (poprosił go, by wypróbował konia, którego chce sprzedać). Radziwiłł uciekł mu, raniąc przy tym Kmicica, który zgubił listy Bogusława do Janusza, które były jedynym dowodem na zdradę. Przez to Kmicic zmienił nazwisko i walczył jako Babinicz. Tak w skrócie... Miej jednak świadomość, że potop to dość popularna książka, która ma ogromne szanse pojawić się na maturze. Powinnaś znać książkę, gdyż film nie zawsze pokazuje to co było w ksiażce.

przeczytalam juz częsc ale to raczej początki podpalenie itd.
A teraz to przerabiamy i nie mam czasu na czytanie tego .. ;/ a streszczenie to i tak za malo
shamaramorgan
shamaramorgan
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: a streszczenie to i tak za malo

dobre streszczenie daje dużo.
Wiem, bo koledzy tak zaliczali lektury. Wystarczy kilka razy przeczytać wiesz mniej więcej tyle, co po przeczytani ksiażki.
Nie polecam Ci takiego chodzenia na skróty, ale czasem streszczenia pomagają zrozumieć mi niektóre lektury ;d
paaatryyys
paaatryyys
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: dobre streszczenie daje dużo. Wiem, bo koledzy tak zaliczali lektury. Wystarczy kilka razy przeczytać wiesz mniej więcej tyle, co po przeczytani ksiażki. Nie polecam Ci takiego chodzenia na skróty, ale czasem streszczenia pomagają zrozumieć mi niektóre lektury ;d

jak na razie to pierwsza klasa i zadna ksiazka nie sprawiala mi problemow, latwy jezyk, fajnie sie czyta. Njabrdziej quo vadis mi sie podobalo i zbrodnia i kara.
Hanss52
Hanss52
  20 maja 2009

Streszczenie, to streszczenie, ja to kilka razy oglądałem, co prawda film trwa 5 godzin, ale chociaż wiedziałem. A Kmicic no oczywiście, że potem walczył dla Polski pod pseudonimem Babinicz. Ja to już mam szkołę średnią za sobą, więc spokój:D ucz się ucz;)

shamaramorgan
shamaramorgan
  20 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Njabrdziej quo vadis mi sie podobalo i zbrodnia i kara.

ja quo vadis przerabiałam w gimnazjum, więc teraz obejrzałam tylko film.
Nie podobała mi się ani "zbrodnia i kara" ani "lalka" :)
teraz nadprogramowo czytam pozostałe 3 tomy "chłopów" :)
Hanss52
Hanss52
  20 maja 2009

A ja powiem, że mi zbrodnia i kara i oczywiście Lalka się podobała bardzo. Niestety byłem w takiej sytuacji jak Wokulski z Izabelą:(

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.