jak wiadomo niedlugo wakacje, gimnazjalisci wybieraja szkoly bla bla bla
wiem juz gdzie chce isc i na jaki profil tylko mam pytanie :jako drugi jezyk chcialabym sie uczyc
ROSYJSKIEGO
mial ktos stycznosc z tym jezykiem? jaki on jest? trudny? warto sie go uczyc?
ewentulenie chcialabym sie uczyc
WLOSKIEGO
pytania jak do j.rosyjskiego)
z gory dziekuje za odpowiedzi :)
JĘZYK strona 1 z 2
miałam się uczyć rosyjskiego, ale przenieśli mnie do klasy angielsko niemieckiej ;//
ale miałam chociaż jedną lekcje .. nawet ok jest ten język .. strasznie podobny w wymowie do Polskiego :)
Uczyłem się w LO, jest podobny do naszego, ale mi nauka nie wchodziła łatwo. Czy warto się uczyć, ciężko powiedzieć, jest to nisza, a jak wiadomo nisze są zazwyczaj opłacalne. Na wschodzi Polski na pewno bardziej poszukiwani byliby ludzie ze znajomością rosyjskiego, niż innych języków
Miałam do czynienia z obydwoma językami, moim zdaniem włoski łatwiejszy... chociaż żaden nie przypadł mi do gustu
to chyba prosty ;d
ja roznie slyszalam jedni ze glupi drudzy ze fajny ;D
ostatnio moja ciocia co ma firme mowila ze czesto korzysta z tlumacza rosyjskiego
hmm i co teraz
[quote=ShinyStern]mial ktos stycznosc z tym jezykiem? jaki on jest? trudny?/quote]
znajomy jest Rosjaninem i jak się zapomni nawija po rosyjsku, jak dla mnie język jest genialny ;D myślę, że język jest godny uwagi i pewnie gdybym miała w liceum jakiś wybór, wybrałabym go:) niestety przywalili mojej klasie angielski i niemiecki (którego notabene nienawidzę).
rosyjski jest prosty, uczyłam się go, ale w podstawówce, część rzeczy jeszcze pamiętam.
bardzo podobny do polskiego i ogólnie przyjemny w nauce, nie to co np. niemiecki, makabra
z włoskim nie miałam styczności bezpośrednio, ale wiele osób mówi że też jest dośc prosty :)
Uczyłam się Rosyjskiego przez 3 lata w gimnazjum i nic nie umiem :-)
Szczerze powiedziawszy, to olewałam to bo wiedziałam, że w liceum nie będę go miała i ciągnęłam to tylko po to żeby zaliczyć.
Trzeba się do tego przykładać, jest to trudny język, ale chcieć to móc :]
mnie wlasnie zainteresowal :>
ja go mialam przez 3 lata w gimn (w sumie to jescze mam) nic nie umiem i nie chce umiec :D debilny jak dla mnie :]
o to fajnie
jak sie moze nie uczylas to trudny, no zobaczymy :)
tylko 8 lat
momentami zabawny , momentami bardzo podobny do naszego
często słowa są identyczne jak u nas..ale oznaczają zupełnie co innego
no i można sobie połamać język
odmiana jest w sumie łatwa.. o ile ma sie to coś .. do nauki języków
jak chcesz to się naucz
kto wie czy ruscy nie wrócą :d
mi scusi ..ale ty juz nie wiem
Ja uczyłam się 9 lat ;] i jakoś nie narzekam ale w LO ucze się niemieckiego. Ja bym wybrała ten, który lepiej znam ;] Mniej kłopotów z nauką. No chyba, że ejsteś bardz ambitna
moze nie bedzie tak zle
ja niemieckiego bardzo nie lubie choc ucze sie go 3 lata i nic nie wiem.... a do tego rosyjski to latwy i z inwestorami wschodnimi idzie sie dogadac hi hi :)