Witam mam problem z zadaniami z matematyki mam zaliczyć 6 zadań tylko nie wiem kompletnie jak je rozwiązać ... ;/ czy ma ktoś z was pomysły ? byłbym bardzo wdzięczny w linku zdjęcie zadań
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d06571f4d19d85da.html
Ciągi arytmetyczne matematyka
może i banał hehe ale ja jestem cienki z maty ;p więc wiesz a matury to ja sobie z maty nie wyobrażam
co wy z wzorów nie umiecie korzystać?
zad1.
pierwszą część stosujesz gdy masz podany pierwszy i ostatni wyraz ciągu, a drugą gdy znasz tylko pierwszy wyraz, różnice i ilość wyrażeń ciągu. Wystarczy podstawić pod literki cyferki, uzyć kalkulatora i masz wynik ;]
zad 2.
Tutaj zastosuj pierwszą część w/w wzoru. czyli Sn=(a1+an)/2*n. Po przekształceniu otrzymasz wzór na 3 wyraz.
zad 3.
Wykorzystaj następującą zależność a2/a1=a3/a2. Pomnóż na krzyż, otrzymasz r. kwadratowe, potem delta, x1, x2 i po zadaniu.
zad 4.
a1=18
S2=24
łatwo policzysz jaką wartość ma drugi wyraz, potem dzielisz jedno przez drugie i masz q.
zad 5.
Pod podany na karce wzór podstawiasz 0 w miejsce an. Dostajesz równanie kwadratowe. Delta, n1, n2 i gotowe.
zad 6.
No to już czyste przegięcie ;] Policz róznice pomiedzy wyrazem następnym, a poprzednim. Potem podstaw do tego wzoru i masz gotowy wynik.
Ogólnie zadania na poziomie zaliczenia matmy na ocene 2. Mając na karce napisane wzory daje rade to policzyć nie znając się na niczym ;]