kamiiiloo21
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 17
kamiiiloo21
  18 maja 2009 (pierwszy post)

Witam mam problem z zadaniami z matematyki mam zaliczyć 6 zadań tylko nie wiem kompletnie jak je rozwiązać ... ;/ czy ma ktoś z was pomysły ? byłbym bardzo wdzięczny w linku zdjęcie zadań

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d06571f4d19d85da.html

chrupus
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 3
chrupus
  18 maja 2009

ja wale jaki banal :D
szkoda, ze takich na roz. na maturze nie dali ;p tylko te yebane monety ; /

kamiiiloo21
kamiiiloo21
  18 maja 2009

może i banał hehe ale ja jestem cienki z maty ;p więc wiesz a matury to ja sobie z maty nie wyobrażam

nefandous
nefandous
  18 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: a matury to ja sobie z maty nie wyobrażam

ja to chyba przyjde tylko posiedziec;d sama mam z tym problemy glupie ciagi;/ tylko ze ja mam troche trudniejsze;p
kamiiiloo21
kamiiiloo21
  18 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: ja to chyba przyjde tylko posiedziec;d sama mam z tym problemy glupie ciagi;/ tylko ze ja mam troche trudniejsze;p

hehe ja tak samo chyba że jakieś korki wezmę xd no to troszkę mnie pocieszyłaś że masz trudniejsze :D
tetrahydrocannabinol
tetrahydrocannabinol
  18 maja 2009

co wy z wzorów nie umiecie korzystać?:wtf:

zad1.

pierwszą część stosujesz gdy masz podany pierwszy i ostatni wyraz ciągu, a drugą gdy znasz tylko pierwszy wyraz, różnice i ilość wyrażeń ciągu. Wystarczy podstawić pod literki cyferki, uzyć kalkulatora i masz wynik ;]

zad 2.

Tutaj zastosuj pierwszą część w/w wzoru. czyli Sn=(a1+an)/2*n. Po przekształceniu otrzymasz wzór na 3 wyraz.

zad 3.
Wykorzystaj następującą zależność a2/a1=a3/a2. Pomnóż na krzyż, otrzymasz r. kwadratowe, potem delta, x1, x2 i po zadaniu.

zad 4.

a1=18
S2=24
łatwo policzysz jaką wartość ma drugi wyraz, potem dzielisz jedno przez drugie i masz q.

zad 5.

Pod podany na karce wzór podstawiasz 0 w miejsce an. Dostajesz równanie kwadratowe. Delta, n1, n2 i gotowe.

zad 6.

No to już czyste przegięcie ;] Policz róznice pomiedzy wyrazem następnym, a poprzednim. Potem podstaw do tego wzoru i masz gotowy wynik.

Ogólnie zadania na poziomie zaliczenia matmy na ocene 2. Mając na karce napisane wzory daje rade to policzyć nie znając się na niczym ;]

tetrahydrocannabinol
tetrahydrocannabinol
  18 maja 2009
chrupus
chrupus: tylko te yebane monety ; /

pójdź na studia, poczekaj aż na matmie zaczną cy wykładać rozkłąd normalny i estymatory, i inne dziwne rzeczy to zatęsknisz za monetami ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.