Czy powstanie warszawskie było potrzebne?
Ja sądzę, że nie, ponieważ zginęło dużo ludzi, miasto zostało zniszczone i nie przyniosło to żadnych korzyści.
Słucham waszych wypowiedzi ;)
Powstanie warszawskie. strona 1 z 2
Powstania nie można oceniać jako bilans zysków i strat, bo w takim wypadku żadne z powstań nie miałoby sensu. Dla tych ludzi było ważne, że szli umierać za ojczyznę, walczyć z wrogiem, który niejednokrotnie wymordował im całe rodziny.
Moim zdaniem powstanie było potrzebne. Sens całego przedsięwzięcia był prosty, powitać wojska Armii Czerwonej w przedwojennej stolicy Polski jako gospodarze. Jednak przygotowanie było już inne. Za bardzo liczono no udział wojsk alianckich w całym powstaniu, który był znikomy, Do tego należy dodać, że Stalin wiedział iż powstańcy nie poradzą sobie bez tej pomocy, dlatego zatrzymał swoją ofensywę przed miastem, i wszedł do niego dopiero kiedy większość AK zostało zniszczonej.
Idee słuszne, wykonać można było lepiej.
Wczoraj na ten temat pisałam rozprawkę na historię.Zresztą kilka tematów niżej jest...
Ja napisałm, że było potrzebne. Każdy ma inne zdanie, ważne by podać argumenty;)
No to pomyśl, że jakbyśmy się nie bili to popłynęlibyśmy z prądem, a z prądem płyną tylko śmieci kochana. Powstanie było potrzebne żeby zbudzić w Polakach wolę walki z okupantami. Gdybyśmy nic nie zrobili to potem każdy, że tak to kolokwialnie ujmę, mógłby nam wchodzi9ć na głowę. A po co?:)
Że niby przez 5 lat ta wola walki była uśpiona ?
Dzięki Bogu po tym powstaniu liczono się z naszym zdaniem
oo nie zauważyłem tego tematu :)
jest wiele "za" i wiele "przeciw"
nie mamy prawa oceniać Powstańców (jeżeli chodzi o negatywne strony) bo sami nie wiemy jakbyśmy się zachowali w tamtych czasach..W tamtych czasach luzie mieli dość poniżania i katowania,łapanek i niepewności ...
poza tym :
http://www.fotka.pl/forum/read.php?f=25&t=53053
Nie przyniosło korzyści ? to wyobraź sobie że teraz mówiłabyś po rusku a nie po polsku...
szacunek dla tych ludzi że w tak młodym wieku poświęcili się ojczyźnie i walczyli właśnie o to co masz teraz !
no ale nadal wielu uważa że nie było potrzebne.. powiedz to Powstańcowi w twarz..że nie było potrzebne...
Widzę ,że specjalistka w dziedzinie historii Polski..
Miasto przez całą wojnę było niszczone przez Niemców ,a powstanie przynajmniej trochę zmotywowało Polaków do walki...
Najlepiej się położyć ,przykryć łeb gazetą i czekać aż wszystko się skończy , nie?
Nie była.
Ale do samego powstania Polacy bardziej planowali ,niż działali.
Dokładnie.