RapMoimZyciem
RapMoimZyciem
  6 maja 2009 (pierwszy post)

Czy powstanie warszawskie było potrzebne?
Ja sądzę, że nie, ponieważ zginęło dużo ludzi, miasto zostało zniszczone i nie przyniosło to żadnych korzyści.

Słucham waszych wypowiedzi ;)

WychowanaPrzezRaap
WychowanaPrzezRaap
  6 maja 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Czy powstanie warszawskie było potrzebne?

Kilka tematów niżej udzieliłam odpowiedzi na to pytanie :zonk:
Poszukaj.

RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Ja sądzę, że nie, ponieważ zginęło dużo ludzi, miasto zostało zniszczone

:lol:
A gdyby nie to toby nie zostało zniszczone ?
WychowanaPrzezRaap
WychowanaPrzezRaap
  6 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: toby nie zostało zniszczone ?

*to nie zostałoby zniszczone
miało być.
hydeparkowy
hydeparkowy
  6 maja 2009

Powstania nie można oceniać jako bilans zysków i strat, bo w takim wypadku żadne z powstań nie miałoby sensu. Dla tych ludzi było ważne, że szli umierać za ojczyznę, walczyć z wrogiem, który niejednokrotnie wymordował im całe rodziny.

RapMoimZyciem
RapMoimZyciem
  6 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Kilka tematów niżej udzieliłam odpowiedzi na to pytanie

Ach no tak, nawet nie zauważyłam ;)
WueRZet
WueRZet
  6 maja 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Czy powstanie warszawskie było potrzebne?

Moim zdaniem powstanie było potrzebne. Sens całego przedsięwzięcia był prosty, powitać wojska Armii Czerwonej w przedwojennej stolicy Polski jako gospodarze. Jednak przygotowanie było już inne. Za bardzo liczono no udział wojsk alianckich w całym powstaniu, który był znikomy, Do tego należy dodać, że Stalin wiedział iż powstańcy nie poradzą sobie bez tej pomocy, dlatego zatrzymał swoją ofensywę przed miastem, i wszedł do niego dopiero kiedy większość AK zostało zniszczonej.

Idee słuszne, wykonać można było lepiej.
Holigula
Holigula
  6 maja 2009

Wczoraj na ten temat pisałam rozprawkę na historię.Zresztą kilka tematów niżej jest...

Ja napisałm, że było potrzebne. Każdy ma inne zdanie, ważne by podać argumenty;)

mirabelka3009
mirabelka3009
  6 maja 2009

No to pomyśl, że jakbyśmy się nie bili to popłynęlibyśmy z prądem, a z prądem płyną tylko śmieci kochana. Powstanie było potrzebne żeby zbudzić w Polakach wolę walki z okupantami. Gdybyśmy nic nie zrobili to potem każdy, że tak to kolokwialnie ujmę, mógłby nam wchodzi9ć na głowę. A po co?:)

WueRZet
WueRZet
  6 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Powstanie było potrzebne żeby zbudzić w Polakach wolę walki z okupantami.

Że niby przez 5 lat ta wola walki była uśpiona ? :zonk:

Konto usunięte
Konto usunięte: Gdybyśmy nic nie zrobili to potem każdy, że tak to kolokwialnie ujmę, mógłby nam wchodzi9ć na głowę

Dzięki Bogu po tym powstaniu liczono się z naszym zdaniem :tak:
FoLLowMe666
FoLLowMe666
  6 maja 2009
odmawiam zeznan ;)
a tak na powaznie to wszystko ma swoj sens ;)
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem
  6 maja 2009

Dzięki wam wszystkim ;))

RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  6 maja 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Słucham waszych wypowiedzi ;)

wypowiedziałem się w temacie niżej
...Ignorance is bliss...
Carlsb
Carlsb
  6 maja 2009

oo nie zauważyłem tego tematu :)

jest wiele "za" i wiele "przeciw"

nie mamy prawa oceniać Powstańców (jeżeli chodzi o negatywne strony) bo sami nie wiemy jakbyśmy się zachowali w tamtych czasach..W tamtych czasach luzie mieli dość poniżania i katowania,łapanek i niepewności ...

poza tym :

http://www.fotka.pl/forum/read.php?f=25&t=53053

RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Czy powstanie warszawskie było potrzebne? Ja sądzę, że nie, ponieważ zginęło dużo ludzi, miasto zostało zniszczone i nie przyniosło to żadnych korzyści.

Nie przyniosło korzyści ? to wyobraź sobie że teraz mówiłabyś po rusku a nie po polsku...

szacunek dla tych ludzi że w tak młodym wieku poświęcili się ojczyźnie i walczyli właśnie o to co masz teraz !

no ale nadal wielu uważa że nie było potrzebne.. powiedz to Powstańcowi w twarz..że nie było potrzebne...
VenomousEdge
VenomousEdge
  6 maja 2009
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem: Ja sądzę, że nie, ponieważ zginęło dużo ludzi, miasto zostało zniszczone i nie przyniosło to żadnych korzyści.

Widzę ,że specjalistka w dziedzinie historii Polski.. :zonk:
Miasto przez całą wojnę było niszczone przez Niemców ,a powstanie przynajmniej trochę zmotywowało Polaków do walki...
Najlepiej się położyć ,przykryć łeb gazetą i czekać aż wszystko się skończy , nie? :and:

Konto usunięte
Konto usunięte: Że niby przez 5 lat ta wola walki była uśpiona ?

Nie była.
Ale do samego powstania Polacy bardziej planowali ,niż działali.

Konto usunięte
Konto usunięte: powiedz to Powstańcowi w twarz..że nie było potrzebne...

Dokładnie.
RapMoimZyciem
RapMoimZyciem
  6 maja 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Widzę ,że specjalistka w dziedzinie historii Polski..

Ech mam napisać pracę na historię za lub przeciw i szukam więcej argumentów, więc chyba mam prawo wyboru co do tego? ;/ nie muszę być takiego zdania jak wy wszyscy.
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.