Witam,
8 maja mam ustną maturę z j. polskiego- mój temat brzmi : "Świat obozów koncentracyjnych i sowieckich łagrów. Przedstaw różne ujęcia tematu w literaturze polskiej i obcej".
Lektury jakie zawarłam to:
- Dymy nad Bierkenau
- Dzień na Harmenzach, Proszę Państwa do gazu
- Pięć lat kacetu
- Inny świat
- Dzień z życia Iwana Denisowicza
Bardzo się tą maturą denerwuję, pracę opanowałam bardzo dobrze jednak nie mam pojęcia jak przygotować się na pytania od komisji. Może orientujecie się jakie możliwe byłyby pytania do tego tematu? Jakie są w ogóle kryteria pytań?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
lista tematów
Ustna matura z Języka polskiego
moga sie zapytac o wszytsko..z lektur, z epoki w której ta lektura powstała, o autora kim był kiedy sie urodził i takie tam; o swiatopoglad; o bohaterów; bla bla...duzo by wymieniac..
tez mam mature w tym roku:)
pracy jeszcze nie umiem...zostalo mi polowe;///
@up
buahaha o biografie autora smieszne :D zazwyczaj pytaja:
-ktora lektura/opracowanie najbardziej pomoglo Ci w rozumieniu tematu
-ktora lektura sprawila Ci najwiecej problemow
-jakie znasz inne przyklady z literatury ktore poruszaja ten problem
itd
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.
Naprawdę? W pierwszej wersji jaką napisałam nic mi się nie podobało, spędziłam cały dzień tylko na pisaniu (o zbieraniu informacji i lekturach to może nie wspomnę) i jestem na prawdę zadowolona tylko najgorsze jest to, że mieszczę się w ok 17 minutach nie 15 a nie chciałabym, żeby mi przerwali bo koniec w mojej pracy jest na prawdę dla mnie ważny no ale zobaczymy. A kiedy masz maturę ustną?
Konto usunięte: -ktora lektura/opracowanie najbardziej pomoglo Ci w rozumieniu tematu
-ktora lektura sprawila Ci najwiecej problemow
-jakie znasz inne przyklady z literatury ktore poruszaja ten problem
To takie w porządku pytania, tylko trzeba sobie ułożyć w głowie sensowną odpowiedź.
moją kolezanke pytali, jak wyglądała okładka ksiązki jakiejs tam ktor miala podana w bibliografii
moga zapytac doslownie o wszystko, o temat, bohaterów, czy zgadzasz się z postepowaniem bohatera itp
Konto usunięte: Może orientujecie się jakie możliwe byłyby pytania do tego tematu? Jakie są w ogóle kryteria pytań?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
to co mogą dać każdemu:
Dlaczego wybrałaś ten temat?
Które z opracowań pomogło ci najbardziej?
Z którym bohaterem się utożsamiasz? (chociaż to niekoniecznie do tego tematu)
do tego tematu to nie mam pojęcia :P Ale mnie na mojej spytali:
- dlaczego wybrałem wiersz (bo akurat miałem 3 dramaty i 1 wiersz)
- jakie są cechy dramatu romantycznego
- które z opracowań mi najbardziej pomogło
powodzenia ;)
łoo.. jak ja bym miał tyle czekać na wyniki, to chyba bym coś zdemolował :P
niepotrzebnie ;] nie jest trudno zdać ustny polski ;]