kasiaf15
kasiaf15
  30 kwietnia 2009 (pierwszy post)

mam przygotować referat na temat Chemia w kuchni...co możecie wymienić ciekawego bo kompletnie nie wiem od czego zacząć...;)

shamaramorgan
shamaramorgan
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: bo kompletnie nie wiem od czego zacząć...;)

od soli? Alkoholi?
kasiaf15
kasiaf15
  30 kwietnia 2009

naprzykład??

zeznakiemzapytania
zeznakiemzapytania
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: kompletnie nie wiem od czego zacząć...;)

ja bym zaczęła od przejścia się do kuchni.

ale skoro wymienić to chyba najprostsza sól.
zeznakiemzapytania
zeznakiemzapytania
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: naprzykład??

wpisując temat w google wyskakuje wiele stron - wystarczy poczytać;ruszyć głową; nie wierzę, że nie potrafisz.
shamaramorgan
shamaramorgan
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: naprzykład??

Przeciez sól kuchenna to najzwyklejszy związek chemiczny. dziewczyno pomyśl trochę :zonk:
FoLLowMe666
FoLLowMe666
  30 kwietnia 2009
np sol odparowywanie
np mieszanina cukru i maki
rozpuszczalnosc cukru w wodzie
kasiaf15
kasiaf15
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: dziewczyno pomyśl trochę


to przeciez wiem!
RexMundi
Posty: 68930 (po ~126 znaków)
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: co możecie wymienić ciekawego bo kompletnie nie wiem od czego zacząć...;)

znajdź mi lepiej w kuchni coś nie "chemicznego" :ziew:

wybierz kilka podstawowych produktów i opisz ich działanie

kisiel z wodą
proszek do pieczenia - woda :ninja:
mydło - woda
i takie tam najprostsze rzeczy i produkty
...Ignorance is bliss...
mirabelka3009
mirabelka3009
  30 kwietnia 2009

soda, sól of.c.:), ocet, wino, przyprawy konserwujące, ... itd.

margotka
margotka
  1 maja 2009

robiąc herbatę codziennie robię roztwór nienasycony z cukru i cytryny:P

gotowanie i pieczenie (ogień, podgrzewanie)...przygotowywanie dżemów...
mycie i uzywanie detergentów...

...kuchnia to jedno wielkie laboraorum chemiczne, kiedy przygotowujemy potrawy;)

...padło tu wiele ważnych sugestii...

podpowiem trochę historycznie... najlepsze gospodynie XIX w. posiadały w swoich kuchniach tzw. apteki ... do tego miejsca tylko Pani Domu posiadała klucz, bo znajdowały się w niej leki, które mogły zbić i uzdrowić... alkohole, penicylina (XXw.), zioła, octy, miód (w Polsce był równie cenny jak złoto, a za jego kradzież rozcinano brzuch przyczepiano flaki do drzewa i kazano biegac na około!!!!)... cukier i sół... teraz domowe apteczki niekoniecznie znajdują sie w kuchniach, a zastąpione zostały gotowymi substancjami i proszkami przygotwywanymi w specjalistycznych laboratoriach...

nie zapomnij też o gościach takich jak myszy, mrówki i szczury, któych za pomoca chemii w kuchni się pozbywamy:P

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.