mam przygotować referat na temat Chemia w kuchni...co możecie wymienić ciekawego bo kompletnie nie wiem od czego zacząć...;)
chemia w kuchni...
robiąc herbatę codziennie robię roztwór nienasycony z cukru i cytryny:P
gotowanie i pieczenie (ogień, podgrzewanie)...przygotowywanie dżemów...
mycie i uzywanie detergentów...
...kuchnia to jedno wielkie laboraorum chemiczne, kiedy przygotowujemy potrawy;)
...padło tu wiele ważnych sugestii...
podpowiem trochę historycznie... najlepsze gospodynie XIX w. posiadały w swoich kuchniach tzw. apteki ... do tego miejsca tylko Pani Domu posiadała klucz, bo znajdowały się w niej leki, które mogły zbić i uzdrowić... alkohole, penicylina (XXw.), zioła, octy, miód (w Polsce był równie cenny jak złoto, a za jego kradzież rozcinano brzuch przyczepiano flaki do drzewa i kazano biegac na około!!!!)... cukier i sół... teraz domowe apteczki niekoniecznie znajdują sie w kuchniach, a zastąpione zostały gotowymi substancjami i proszkami przygotwywanymi w specjalistycznych laboratoriach...
nie zapomnij też o gościach takich jak myszy, mrówki i szczury, któych za pomoca chemii w kuchni się pozbywamy:P