Zaneta
Zaneta
  30 kwietnia 2009 (pierwszy post)
Każdego dnia korzystacie z wielu książek, przeróżnej grubości i tematyce, te szkolne i z biblioteki.

Czy obecnie posługując się jakimś podrecznikiem szkolnym zauważacie jakieś błędy?
Literówki, coś nie tak w odpowiedziach lub treści zadania?

Mam zbiór do matemtyki, z którego korzystam w szkole i przynajmniej kilka razy spotkałam się z tym,
że mimo poprawnego rozwiązania zadania odpowiedź podana w książce była zupełnie inna.

Zastanawiam się skąd to "niedopatrzenie"... Czy rzeczywiście jakość książek trzeba osądzać po wydawnictwie?
kruspe88
kruspe88
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: Zastanawiam się skąd to "niedopatrzenie"...

korektor też może mieć gorszy dzień...
shamaramorgan
shamaramorgan
  30 kwietnia 2009

ćwiczenia do ekonomiki przedsiębiorstw mają sporo błędów. Praktycznie co drugie, trzecie zadanie jest albo źle sformułowane, albo nie do końca wytłumaczone, tak, że nawet moja nauczycielka nie potrafiła je rozwiązać.
Skrypty do rachunkowości miały także wiele błędów, ale tylko w książce z rozwiązaniami- dla nauczyciela.

z reszty książek nie korzystam tak często, żeby znaleźć błędy...

Zaneta
Zaneta
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: korektor też może mieć gorszy dzień...

Ja rozumiem jeśli na cała książkę znajdzie się jeden błąd, ale żeby co kilka stron były?
Konto usunięte
Konto usunięte: Praktycznie co drugie, trzecie zadanie jest albo źle sformułowane, albo nie do końca wytłumaczone, tak, że nawet moja nauczycielka nie potrafiła je rozwiązać.

Jak to możliwe? To czemu nie zmieni książki albo nie zgłosi tego?
shamaramorgan
shamaramorgan
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: To czemu nie zmieni książki albo nie zgłosi tego?

nie zmieni bo w naszej księgarni dostępne są tylko dwa rodzaje ćwiczeń. Korzystamy z obu. I to właśnie w obu są takie błędy. Poza tym te ćwiczenia są podobno jedne z lepszych.
Możliwe, ze zgłasza błędy...
FoLLowMe666
FoLLowMe666
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: Czy obecnie posługując się jakimś podrecznikiem szkolnym zauważacie jakieś błędy

tak
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  30 kwietnia 2009

mam kilka takich ale we wszystkich jest errata

...Ignorance is bliss...
shamaramorgan
shamaramorgan
  30 kwietnia 2009
FoLLowMe666
FoLLowMe666: tak

Ty jak zwykle masz wyczerpująca odpowiedź na każdy temat :ninja:

:zonk:
Zaneta
Zaneta
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: nie zmieni bo w naszej księgarni dostępne są tylko dwa rodzaje ćwiczeń. Korzystamy z obu. I to właśnie w obu są takie błędy. Poza tym te ćwiczenia są podobno jedne z lepszych. Możliwe, ze zgłasza błędy...

Jak jedne z najlepszych jak są błedy? :>
FoLLowMe666
FoLLowMe666: tak

Jest taka zasada, że jak się nie ma nic sensownego nic do powiedziednia, to lepiej nie mówić nic.
RexMundi
RexMundi: mam kilka takich ale we wszystkich jest errata

o to już lepsze rozwiązanie.
ShinyStern
ShinyStern
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: Mam zbiór do matemtyki, z którego korzystam w szkole i przynajmniej kilka razy spotkałam się z tym, że mimo poprawnego rozwiązania zadania odpowiedź podana w książce była zupełnie inna.

ja tez tak mialam,
chociaz z jakimis innymi literowkami czy cos to sie rzadko kiedy spotykam
WyczochranyBober
WyczochranyBober
  30 kwietnia 2009

bledyy w ksizkach z matmy?? to albo operon alby ty robisz zle zadania innego wyjscia nie ma

Kasiulka05
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 1
Kasiulka05
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: Czy obecnie posługując się jakimś podrecznikiem szkolnym zauważacie jakieś błędy? Literówki, coś nie tak w odpowiedziach lub treści zadania?

tak, czasami taki błędy miałam w podręczniku z matematyki w gimnazjum.
.
.jedyne co możesz zrobić teraz to jarać się moją zajebistością.
.
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: o to już lepsze rozwiązanie.

no raczej :)

najwięcej błędów jest w Wikipedii :D
...Ignorance is bliss...
TakeTheSunAway
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 0
TakeTheSunAway
  30 kwietnia 2009
Zaneta
Zaneta: Literówki, coś nie tak w odpowiedziach lub treści zadania?

Czasem literówki, ale nie jakoś często.
W gimnazjum miałam podręcznik do matematyki, gdzie było mnóstwo błędów na stronie z odpowiedziami do zadań.
Wielokrotnie męczyłam się i sprawdzałam czy robię zadanie dobrze, żeby wyszedł wynik choćby zbliżony do tego podanego w rozwiązaniach, ale później nasza matematyczka sama to sprawdziła i potwierdziła błąd w druku. ;)
Zaneta
Zaneta
  30 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: bledyy w ksizkach z matmy?? to albo operon alby ty robisz zle zadania innego wyjscia nie ma

W rękach miałes wszystkie książki do matematyki?
RexMundi
RexMundi: najwięcej błędów jest w Wikipedii :D

Oj ale to jest robione czasami z premedytacją ;>
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.