xXGaciaXx
xXGaciaXx
  20 kwietnia 2009 (pierwszy post)

Cu + HNO 3 (stężony) -> Cu (NO3)2 + NO2 + H2O
Cu + HNO 3 (rozcieńczony) -> Cu (No3)2 + NO + H2O
Cu + H2SO4 (stężony) -> CuSO4 + SO2 + H2O

Ag + HNO3 (st.) -> AgNO3 + NO2 + H2O
Ag + HNO3 (rozc.) -> AgNO3 + NO + H2O
Ag + H2SO4 (st.) -> Ag SO4 + SO2 + H2O

czy ktoś umie podobierać do tego współczynniki? :/

shamaramorgan
shamaramorgan
  20 kwietnia 2009

1.) 2Cu + 6HNO 3 (stężony) -> 2Cu (NO3)2 + 2NO2 + 3H2O
2.) Cu + HNO 3 (rozcieńczony) -> Cu (No3)2 + NO + H2O
to jest jakieś dziwne. wychodzą mi jakieś duże współczynniki. Zresztą nie wiem czy te w nawiasie (stężony itp.) zmienia jakoś wzór.

Ag + 2HNO3 (st.) -> AgNO3 + NO2 + H2O

ShinyStern
ShinyStern
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: wychodzą mi jakieś duże współczynniki.

przy spalaniu kwasow karboksylowych wychodza jeszcze wieksze :)
shamaramorgan
shamaramorgan
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: przy spalaniu kwasow karboksylowych wychodza jeszcze wieksze :)

miałam je w gimnazjum. Na szczęście już o nich zapomniałam :d
xXGaciaXx
xXGaciaXx
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: to jest jakieś dziwne. wychodzą mi jakieś duże współczynniki.

pani nam powiedziała, że trzeba będzie pokombinować... mi też jakoś dziwnie wychodzi :/
shamaramorgan
shamaramorgan
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: pani nam powiedziała, że trzeba będzie pokombinować... mi też jakoś dziwnie wychodzi :

no mnie wyszło
3Cu+8HNO3------>2Cu(NO3)2+ 3NO+ 3H2O
tak że jest tyle samo tlenu z obu stron. Teraz nie wiem jak zrobić żeby było po równo wodoru i azotu.
siemensik1661
siemensik1661
  20 kwietnia 2009

W tych reakcjach nie dobierzesz współczynników metodą 'zgaduj zgadula a może się uda'. Braliście już reakcje redoks? Utlenianie i redukcja? Z tego trzeba skorzystać. Np. w 2 reakcji miedź była na zerowym stopniu ultenienia i przeszła na II, a azot był na V i przeszedł na II. Zapisujemy reakcje Cu (0) ---> Cu (II) +2e (elektrony)
N (V) + 3e -----> N (II). Teraz pierwsze równanie mnożymy razy 3 a drugie razy 2 by utworzyła sie równowaga elektronowa. Wychodzi 3Cu (0) ---> 3Cu (II) +6e i 2N (V) + 6e -----> 2N (II). Te współczynniki pojawią się w równaniu. Koło miedzi zapisujemy 3 z lewej i prwej strony, przed NO dwójkę, a przed HNO3 z racji tego, że azot jest na V stopniu utlenienia nie tylko w kwasie, ale także w soli musimy zsumować azoty z prawej strony z soli, jest ich 6, do tego dodać 2 które wyszły w reakcji redukcji razem 8. Współczynniki samodzielnie należy ustalić dla wody, co jest już chyba dość łatwe. Końcowy efekt to 3Cu+8HNO3------>3Cu(NO3)2+ 2NO+ 4H2O.

ShinyStern
ShinyStern
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: miałam je w gimnazjum. Na szczęście już o nich zapomniałam :d

ja, jak mielismy sprawdzian, napisalam sobie na sciadze i tez nie pamietam :ssh:
Gacia666
Gacia666
  20 kwietnia 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Braliście już reakcje redoks? Utlenianie i redukcja?

niestety nie... :/
ale dzięki chociaż za ostateczny wynik :)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.