Mama przygotowała zalewę do kiszenia ogórków, rozpuszczając 60 dag soli w 6,9 l wody. Zalewę sporządziła w garnku o średnicy 20 cm. Podczas dotowania zalewy częśc wody wyparowała i poziom zalewy w garnku obnizył się o 3 cm. Jakie było stężenie zalewy przed wyparowaniem , a jakie po wyparowaniu?
W obliczeniach przyjmij gęstośc wody d= 1kg/ dm *3, a za n (pi) podstaw 3.
Proszę o jakąś pomoc! thx z góry
lista tematów
Matematyka 3 gim
Konto usunięte: Mama przygotowała zalewę do kiszenia ogórków, rozpuszczając 60 dag soli w 6,9 l wody
60 dag= 0,6 kg
6,9 l = 6,9 kg
0,6 + 6,9 = 7,5
Cp = ms/ mr x 100%
Cp= 0, 6 kg / 7,5kg x 100 % = 8 % --> stęzenie przed wyparowaniem
R= 1/2 x 20cm = 10 cm = 0,1 m
V= nr*2 x h = n x (0,1)*2 x h= 0,01 x n x h = 0,03h
d= m/v
d= 7,5 / 0,03h
d= 250 h
ajj juz nie wiem co wogóle obliczam , brak pomysłow;/