Nie chodziłam dłuższy czas do szkoły, i po dlugim kombinowaniu nadal nie wiem jak narysowac romb o podanych przekontnych. Byłabym wdzieczna jesli ktos by mi to wytłumaczyl w miare obrazowo. Przekontne 8 i 6 cm .
lista tematów
romb (matma) strona 1 z 2
hmm...nie wiem jak to wytlumaczyc..narysuj odcinek 8 cm...a w polowie prostopadle do niego 6 cm...oba musza sie przecinac w polowie...
Konto usunięte: hmm...nie wiem jak to wytlumaczyc..narysuj odcinek 8 cm...a w polowie prostopadle do niego 6 cm...oba musza sie przecinac w polowie...
No to prawda, ale dodatkowo aby narysować trapez to musisz znać przekątne ( to masz w zadaniu) i jeszcze musisz znać długość boku albo kąt przecinania się przekątnych. Podziel sobie ten trapez na 4 trójkąty i policz pola tych trójkątów. Zsumuj i bedziesz miała wzór na pole trapezu :P Dodatkowo inny wzór na pole trapezu to P = a*b/2 Wstaw układ równań tych obu pól i oblicz sobie a :)
Konto usunięte: hmm...nie wiem jak to wytlumaczyc..narysuj odcinek 8 cm...a w polowie prostopadle do niego 6 cm...oba musza sie przecinac w polowie...
Tu jest dobrze wytłumaczone.
Po prostu one muszą być w formie krzyża, i muszą przecinać się w połowie. Potem połącz wierzchołki i zrobione.
Można zamknąć.
Konto usunięte: to prawda, ale dodatkowo aby narysować trapez to musisz znać przekątne ( to masz w zadaniu) i jeszcze musisz znać długość boku albo kąt przecinania się przekątnych. Podziel sobie ten trapez na 4 trójkąty i policz pola tych trójkątów. Zsumuj i bedziesz miała wzór na pole trapezu :P Dodatkowo inny wzór na pole trapezu to P = a*b/2 Wstaw układ równań tych obu pól i oblicz sobie a :)
Co Ty kręcisz .
Ona ma po prostu narysować romb, a nie trapez :).