FinestHour
FinestHour
  5 lutego 2009 (pierwszy post)

Pytanie kieruje do osób zorientowanych w tych sprawach. Jakie studia najlepeij wybrać? jakie się najbardziej opłacają? Który zawód jest dobrze płatny i na który jest zapotrzebowanie?

Czerek5
Czerek5
  5 lutego 2009

Słyszałem, że mechatronika jest bardzo prestiżowym i opłacalnym kierunkiem. W dzisiejszych latach, kiedy rezygnujemy z technologii starszego wieku i zastępujemy ją nowszą, to pracodawcy szukają ludzi, którzy potrafili by z tej właśnie technologii korzystać.

Hmm.. co to jest mechatronika?

Wyobraź sobie pana Józka co podczas zbiorów, jeździ swoim kombajnem po polu i wszystko zbiera. A teraz sobie wyobraź jak sam kombajn jeździ po polu i sam zbiera zbiory. W tej sytuacji pan Józek, został zastąpiony sztuczną inteligencją. Tylko niestety, tę sztuczną inteligencje trzeba potrafić stworzyć i zkonfigurować, a to już nie należy do pana Józka :) Tylko do Mechatroniki

To jest tylko przykład czym jest mechatronika. Ogólnikowo jest to zastąpienie człowieka, sztuczną inteligencją oraz obsługą zaawansowanych urządzeń mechatronicznych, do których rzecz jasna trzeba mieć odpowiednie kwalifikacje.

Obecnie jestem na I roku mechatroniki na Politechnice Poznańskiej i powiem wam, że łatwo nie jest, chociaż to dopiero 1 semestr :P Mam nadzieje, że dni i noce nad książkami kiedyś tam zaowocują :)

FinestHour
FinestHour
  5 lutego 2009

taki kierunek odpada, myślałam o czymś innym:P

anulka92nysa
anulka92nysa
  5 lutego 2009

prawo? ekonomia?
Ekonomiści zawsze są potrzebni....

Klaudia270
Klaudia270
  5 lutego 2009

POlecam Mechanike i budowe maszyn ;))

NuTiiiiii
Reputacja: -1080 | BluzgometrTM: 51
NuTiiiiii
  5 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Który zawód jest dobrze płatny i na który jest zapotrzebowanie?

ekonomia zawsze potrzebuje

Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało :ziober2:
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek :pilka:

Karlajna18i
Karlajna18i
  6 lutego 2009

a ja jestem na kosmetologii bardzo fajny i przyszlosciowy kierunek:)

BujajacaWoblokachh
Reputacja: -10 | BluzgometrTM: 12
BujajacaWoblokachh
  6 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Jakie studia najlepeij wybrać? jakie się najbardziej opłacają? Który zawód jest dobrze płatny i na który jest zapotrzebowanie?

- budownictwo
- prawo
- kierunki zwiazane z ochrona srodowiska
- psychologia
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
EverybodyLies
EverybodyLies
  6 lutego 2009

Resocjalizacja.

Nie oszukujmy się Polskie społeczeństwo się starzeje i będą potrzebowali osób do pomocy przy starszych.. Jakieś orodki MOPS'U a nawet Areszty Śledcze, bo coraz więcej młodych ludzi do nich trafia.
Zresztą po resocjalizacji można podjąć pracę w różnych kierunkach np.

Konto usunięte
Konto usunięte: Resocjalizacja absolwent studiów będzie przygotowany do pracy na rzecz jednostek (dzieci, młodzieży, osób dorosłych), rodzin, środowisk i grup społecznych wykazujących syndrom nieprzystosowania społecznego i potrzebujących różnorodnych form wsparcia wychowawczego, profilaktycznego, terapeutycznego i resocjalizacyjnego, absolwent studiów będzie profesjonalistą zorientowanym na potrzeby drugiego człowieka, gotowym nieść mu pomoc i umożliwiać wielowymiarowy rozwój, absolwent studiów może pracować w instytucjach opiekuńczo-wychowawczych, resocjalizacyjnych, sądach, jednostkach samorządu terytorialnego, szkołach, aresztach śledczych, więzieniach, zakładach poprawczych, policyjnych izbach dziecka, ośrodkach przeciwdziałających narkomanii i innym uzależnieniom.

to akurat wycinek ze strony interetowej uczelni na którą chcę się wybrać. ;P
lolipopHs
lolipopHs
  6 lutego 2009
EverybodyLies
EverybodyLies: to akurat wycinek ze strony interetowej uczelni na którą chcę się wybrać. ;P

A na jaka uczelnie sie wybierasz? bo ja rowniez mam zamiar studiowac resocjalizacje
agoosiaaa
agoosiaaa
  6 lutego 2009
BujajacaWoblokachh
BujajacaWoblokachh: - psychologia

w tym kraju juz jest wiecej psychologow niz pacjentow :ziew:
moze teraz jest na nie zapotrzebowanie ale za pare lat kiedy ona skonczy studia bedzie ich juz od ch za przeproszenie.
WueRZet
WueRZet
  6 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: Pytanie kieruje do osób zorientowanych w tych sprawach. Jakie studia najlepeij wybrać? jakie się najbardziej opłacają? Który zawód jest dobrze płatny i na który jest zapotrzebowanie?

Teraz w cenie są ludzie po technikum, mający już zawód w rękach jak to się mawia.

Polecam historię. Fajne perspektywy po ukończeniu tego kierunku.
EverybodyLies
EverybodyLies
  6 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: A na jaka uczelnie sie wybierasz? bo ja rowniez mam zamiar studiowac resocjalizacje

http://www.kwsnh.edu.pl/ o tu. ;)
deadlynightshade
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 3
deadlynightshade
  7 lutego 2009
Konto usunięte
Konto usunięte: prawo?

ze tak sie wtrace ^^
koniecznie uniwersytet?
podobno porownywalny jest z akademia ;/
w ktorej z wyzszej szkol sa najmniejsze a w ktorej najwieksze wymagania?
bo raczej zaliczam sie do typowo srednich uczniow.
www.deadlynightshade69.fotka.pl

N!3 j3$t3M $ł!!!t gF!@$$tk0m $h3By mN!3ć S!up3R eXXtr@ 0p!$$!k tUt@j [!!!]

-_-'

mówię nie!

piszę poprawnie po polsku,gardzę poke i fejczurami.
1983andrew
1983andrew
  7 lutego 2009

wiec powiem wam jak jest na prawde...
Ekonomistow i osob po zarzadzaniu w kraju wyksztalcono tylu ze starczy ich na kolejne 50 lat, zreszta po takich studiach najlatwiej i najczesciej trafia sie do handlu a w tej branzy nie trzeba miec wyzszego wyksztalcenia, co nie oznacza ze nie jest ono mile widziane.
Psychologia owszem wydaje sie byc prestizowa ale sprobujcie znalezc po tym dobra prace. Podobnie rzecz ma sie z resocjalizacja, socjologia i tym podobnym naukami. U nas nie ma na to popytu.
Jest takze prawo ale tylko jezeli w rodzinie jest prawnik inaczej dajcie sobie spokoj, szkoda byloby waszego wysilku jezeli o aplikacji decyduje urodzenie.
Technika czy ja wiem. Nie wydaje mi sie by pracodawca wolalby zatrudnic pracownika po technikum ktory ma w wiekszosci przypadkow tylko teoretyczna wiedze. Lepiej nadawalby sie w tym miejscu ktos po zarzadzaniu. Ich ponoc wszystkiego ucza wiec nie dosc ze wiel tyle samo co osoba po techinkum to jeszcze ma dyplom wyzszej uczelni.
Zawodowki to wbrew pozorom nienajgorsze rozwiazanie dopoki nie bedziecie chcieli zajac sie gastronomia...
Mechatronika to moze byc to ale nie koniecznie w Polsce. Dlatego nie zapominajcie o jezykach obcych. Bo gdy fart bedzie chcial nawet po zarzadzaniu mozecie miec dobra oferte pracy ale pod warunkiem ze bedziecie znali dobrze jakis tam jezyk obcy. Obecnie najllepszym rozwiazaniem sa kierunki inzynieryjne (oprocz zarzadzania rzecz jasna). Tak jak ktos tu juz wspomnial budowa maszyn, budownictwo, Inzynieria srodowiska. Wszedzie tam gdzie sie projektuje jest kasa ale sa tez wymagania. Oczywiscie informatyka mimo ze wielu ludzi uwaza ja za przezytek ale taka na wyzszym poziomie (np projektownie baz danych). Dlatego przykladajcie sie do maty bo to ona moze posrednio zadecydowac gdzie za kilka lat wyladujecie.
Mozna zostac tez lekarzem lub aptekarzem (osobiscie polecam aptekarza) ale to juz kwestia wlasnego wyboru.
czas spadac i tak juz za duzo napisalem
i nie zapominajcie ze nawet po studiach trzeba sie dalej rozwijac. kazdy z was bedzie uczestnikiem tego wyscigu szczurow wiec lepiej byc lepiej roziwnietym, milej zabawy:P

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.