Heyah, czy ktoś z Was pisze w tym roku mature rozszerzoną z polskiego??? Ja byłam nastawiona na poziom podstawowy, ale wiadomo jakie są szanse dostania się np. na filologię z maturą podstawową: ŻADNE!!!... Maturkę próbną pisałam podstawową. Całkiem cacy była. Jednak maturę własciwą lepiej pisać już w typowym rozszerzeniu, niby trudniejsza, ale dodatkowego materiału nie jest bardzo dużo. A może ktoś z Was piosał np. w tamtym roku rozszerzenie? i jak? trudne??? Co o tym myślicie? I trzeba też dodać to, iż przy składaniu papierów na uczelnie nasz wynik z maturki jest mnożony przez 2, hmmm,,,, Chyba jednak warto spróbować...
Maturka rozszerzona z Języka polskiego!! Pisał ktoś??:) strona 1 z 2
@Shokatta:
zalezy jak umiesz polski, na podstawowej masz to to co przerabialas w szkole, czyli wypracowanie z lektur, natomiast na rozszerzonej masz juz wypracowania np. z wiersza, ody, opowiadanie o wojnie jak to bylo u mnie
wiec sama sie zastanów czy umiesz dobrze interpretowac wiersze i inne bajery i czy dasz sobie rade
Ja pisałam rozszerzoną próbną w listopadzie i miałam 85%,jutro również zdaje rozszerzoną.
Dla mnie osobiście jest niewielka różnica między tymi poziomami. Jeżeli chcesz się na to zdecydować, popracuj trochę z rozszerzonymi arkuszami i sprawdź swoje umiejętności.
sprawdzalam umiejetnosci.. i zdawalam:) czasami nawet lepiej niz podstawe:P tez za duzej roznicy nie widzialam, interpretacja jak interpretacja a wiersze czy ody z lekcji sie pamieta. a dodatkowe lektury przeczytane:D powinno byc ok, hmm:)
Kasia, 18 lat
no tak:) to trzeba brac pod uwage;P na podstawowej maturze tez analizujemy tekst, ktory widzimy pierwszy raz na oczy np. czytanie ze zrozumieniem
Kasia, 18 lat
ojjj przeciez wiadomo o co chodzi:) w podstawowej tez analizujemy. a interpretacja to przelozenie mysli przedstawionej przez autora i wyszukanie w niej sensu i wieloznacznosci z czym musi poradzic sobie maturzysta zarowno na podstawowej maturze jak i rozszerzonej. tyle ze na rozszerzonej ma sznse wyrazic swoje osobiste i bardziej filozofiiczne odczucia i popisac sie swoja przenikliwoscia:P achh:) problemow z tym nie mam na szczescie;) sie rozpisalam:)
Kasia, 18 lat
przede wszystkim na rozszerzonej maturze mozesz rozwinac bardziej skrzydla... bo na podstawie to nie za bardzo, klucz jest dosyc sprecyzowany, w rozszerzeniu mozesz pochwalic sie swoim 'widzi mi sie' hahaha:P