Piszę to tutaj, bo nie ma jeszcze działu religia :P
Czy jest ktoś kto po 3 gimn jeszcze nie miał bierzmowania?
Czy brak bierzmowania równa się tylko nieotrzymanie ślubu czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje?
Nie chodzi mi tu o stronę religijną tylko czysto formalną.
Proszę o konkretne odpowiedzi ;)
z Góry dziękuję ;)
lista tematów
Inny temat
Konto usunięte: Czy jest ktoś kto po 3 gimn jeszcze nie miał bierzmowania?
Czy brak bierzmowania równa się tylko nieotrzymanie ślubu czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje?
u mnie koleżanki z klasy z tego co pamiętam to na początku średniej miały...
a Ty w ogóle zamierzasz ?
Konto usunięte: Czy brak bierzmowania równa się tylko nieotrzymanie ślubu czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje?
z tego co mi wiadomo to to na pewno.
Konto usunięte: Czy brak bierzmowania równa się tylko nieotrzymanie ślubu czy są jeszcze jakieś inne konsekwencje?
teoretycznie- nie.
W praktyce to zależy od księdza.
z tego co wiem to każda para starając się o ślub kościelny musi mieć takie nauki.
ja....i nie zamierzam brać bierzmowania
podobno nie można brać ślubu, jednak to wychodzi różnie...znam takie osoby co płaciły księdzu i przed samym ślubem otrzymywały szybko bierzmowanie
nie dostaniesz ślubu kościelnego.
bierzmowanie to głupota, każą Ci się uczyć do tego 3 lata, a pójdę np. w Poznaniu do Katedry i za 40zł w miesiąc mam zrobione. Do bierzmowania nie idę. Ze względu na to,że nie wytrzymałabym 3 lat w kościele, po drugie, jestem antychrystem.
Mam sczerniałą duszę. Bo czym bez Ciebie jest lato wspaniałe? Gdy Ciebie nie ma nawet ptaki milkną.
Marilyn Manson and Hey Fan ♥
Marilyn Manson and Hey Fan ♥