Chodzi jedynie, bądź aż o sprawdzenie mojego rozumowania, przepraszam z góry za błędy, odpłacam się wdzięcznością i możliwością podpowiedzi z bardziej humanistycznych tematów.
W przypadku obliczania mas cząsteczkowych, bierzemy pod uwagę jedynie masę atomową (układ okresowy pierwiastków - "u"), oraz liczbę atomów.
Przykład:
O - tlen = 16
2O - 2 atomy tlenu = 2*16=32
Masa molowa, to nic innego jak swojego rodzaju kontynuacja.
Przykład:
3 mole siarczanu (VI) potasu.
a)Obl. masę cząsteczkową:
K_2 SO_4
-Odszukuje w układzie potas, siarkę i tlen patrzę na masę atomową. "u"
Jest równa kolejno: 39; 32; 16. Daje to:
2 * 39g/mol + 32g/mol + 4 * 16g/mol = 1824
b)Miałem obliczyć 3 mole, stad też proporcja:
1mol/3mole = 1824/x
3 * 1824 / 1mol =5472g
No cóż, nie wiem czy jest to dobrze ale tyle wyniosłem z różnych portali internetowych.
Obl. mas mol. i cząst. - Chemia
Hi hi. radzę więc uważać, chyba że wolisz później główkować, tracić czas na nadrabianie, poświęcając go dużo więcej na rozumowanie w samotności niźli na lekcji.
Treść? ...Przeliczanie mas molowych i cząsteczkowych. To będzie odpowiedź ustna. Przykładowe zadanie patrz link:
http://sciaga.onet.pl/12581,58,171,125,1,21012,sciaga.html
He he jak na moją głowę pomyliłeś się w rachunkach ...
tam nie powinno być 1824 lecz na moje oko 174 ;/ lecz tok myślenia masz dobry :)
więc wynik końcowy również masz źle ;/
Cóż, cieszę się, jednak to jest jak matematyka, czy drabina naturalnie najprymitywniejsza. Jak nie masz niższych szczebli to jak wejdziesz na sam szczyt hm?
Teraz jedynie musze ogarnąć, co gdzie i jak - Tj stechiometria.
Azotan (III) ołowiu; Chlorek glinu; et cetera...
...Inaczej nie da rady?
Aw! Właśnie, jak to jest z masą atomową chloru? Nie jest czasem jakoś inaczej niż w układzie? ...Jakoś tak mnie naszło jeszcze.