Czy jest tutaj ktoś na tyle mądry żeby rozwiązać parę zadań z jakże fantastycznego przedmiotu jakim jest chemia ?? :D
Chemia strona 1 z 2
1. 70 g. metanolu utleniono manganianem (VII) potasu w środowisku kwasu siarkowego (VI). Oblicz masę powstałego aldehydu wiedząc że wydajność wynosi 55%
2.Zaproponuj w jaki sposób z karbidu i dowolnych substancji nieorganicznych można otrzymać etanal. Zapisz równania.
3. Podaj wzory, systematyczne nazwy możliwych izomerów węglowodoru nienasyconego o którym wiadomo że 5 dm^{3} par węglowodoru w warunkach normalnych ma masę 15,625 gramów.
4 Zaproponuj sposób identyfikacji 3 gazów zamieszczonych w cylindrach :etanu, etenu, etynu.
5. Zaproponuj doświadczenie pozwalające na odróżnienie cyklopentenu od cyklopentanu
12050000: |
Czy jest tutaj ktoś na tyle mądry żeby rozwiązać parę zadań z jakże fantastycznego przedmiotu jakim jest chemia ?? :D |
pewnie ktos jest ale nie znam tutaj nikogo kto by Ci pomogl,
ja bym jedynie mogl z geografii ale z chemi w zyciu
12050000: |
Czy jest tutaj ktoś na tyle mądry żeby rozwiązać parę zadań z jakże fantastycznego przedmiotu jakim jest chemia ?? |
jestem w drugiej klasie, ale nie umiem jeszcze myśleć
z jakiego działu, znaczy o jakiej tematyce te zadania ?
To jest ogólnie chemia organiczna ... alkany, alkeny, alkiny....
W sumie z każdego działu po trochu :D
ja jestem w gimie i mam takie zadania.. to wasze LO jakies opoźnione :/ ale przykro mi nie pomogę Ci.. bo nie chce mi się tego liczyć ...
n alkoholu : n aldehydu=1:1
70g - x(g)
32g - 30g
x=65,625 - 100%
y(g) - 55%
y=36,1g.
C2H2+H2O--->CH3CHO
Do probówek z Br2 w środowisku CCl4 dodać cyklopentan i cyklopenten. W probówce z cyklopentenem roztwór się odbarwi, ponieważ cyklopenten ma charakter nienasycony i reaguje z bromem.
Dodac brom w środowisku CCl4. Tam gdzie się nie odbarwi jest etan. Do pozostalych dodać wodę w obecności HgSO4 i H2SO4. W probówce, w której woda zostanie przyłączona i powstanie aldehyd jest etyn.