Mam 2 zadanka, proszę o pomoc.
1) W szafie są 4 pary butów. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród losowo wybranych czterech butów jest co najmniej jedna para?
2) Rzucono pięcioma kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie na:
a) dwóch kostkach takiej samej liczby oczek,
b) trzech kostkach takiej samej liczby oczek.
lista tematów
prawdopodobieństwo-matematyka strona 1 z 2
A braliscie juz drzewka? Jak tak to wystarczy rozrysować szkielet ogólny na 4 gałązki z czego każda dzieli się na kolejne dwie 3-krotnie(but do pary lub inny) i policzyć ostatnią gałązkę czyli prawdopodobieństwo że nie będzie żadnej pary, a później od 1 odjąć wynik. P=1-(1/4*6/7*2/3*2/5)=33/35 Mam nadzieję, że nie zrobiłam żadnej pomyłki.
wariancje jak ja to kochałem:D
Ballantines rzeźbi to wspaniałe ciało
Oglądanie meczów to nie tylko rozrywka, ale wręcz terapia. Futbol pozwala oswoić i uwolnić emocje - agresję, frustrację i smutek
Konto usunięte: A braliscie juz drzewka? Jak tak to wystarczy rozrysować szkielet ogólny na 4 gałązki z czego każda dzieli się na kolejne dwie 3-krotnie(but do pary lub inny) i policzyć ostatnią gałązkę czyli prawdopodobieństwo że nie będzie żadnej pary, a później od 1 odjąć wynik. P=1-(1/4*6/7*2/3*2/5)=33/35 Mam nadzieję, że nie zrobiłam żadnej pomyłki.
W odpowiedzi jest 27/35.. Ale dzięki za podpowiedź ;) Zaraz obliczę sama..
Mam 2 zadanka, proszę o pomoc.
1) W szafie są 4 pary butów. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród losowo wybranych czterech butów jest co najmniej jedna para?
2) Rzucono pięcioma kostkami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie na:
a) dwóch kostkach takiej samej liczby oczek,
b) trzech kostkach takiej samej liczby oczek.
2a
(A)=6*1 *5*4*3 = 360
6*6*6*6*6=7776
P(a)= 360/ 7776
2b
(A)= 6*1*1 *5*4= 120
P(A)= 120/ 7776
Prawdopodobnie jest dobrze ;p mialem to dawnbo temu i juz nie do konca pamietam