Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008 (pierwszy post)

Ostatnio w wiadomościach padło info [które właściwie jest mniej więcej znane], że najwięcej studentów jest oraz wybiera takie kierunki, jak: ekonomia, administracja, stosunki społeczne, socjologia i różne humanistyczne. Za około 5 lat natomiast będzie na rynku niedobór ludzi po studiach technicznych.
Rząd zdecydował się na stypendia dla ludzi wybierających kierunki inżynierskie, nawet tysiąc co miesiąc.
Na mojej uczelni ostatnio odbyły się Targi Pracy, gdzie znane firmy składały propozycje dla studentów 4 i 5 roku oraz absolwentów mojej uczelni.

i teraz pytania :

1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka?
2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.
3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?
4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

kathariss
kathariss
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka? 2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię. 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ? 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

1. Oczywiście i to stanowczo. Niedługo więcej będzie socjologów i psychologów, a inżynierowie będą płacić podatki na ich zasiłki.
2. Z tego co wiem, to ludzie teraz zaczynjaą się pchać juz na politechniki, bo to jest bardzo opłacalne. To, że tak łatwo się na nie teraz dostać jest mitem, bo na te lepsze, to z maturą ponizej 70% z rozszerzonej matmy nawet nie ma co podchodzić
3. Zalezy, czy uczysz się dla przyjemności, czy dla pieniędzy. Czasami uda się połaczyc to, a czasami trzeba wybrać.
4. Politechniaka -Budownictwo albo SGH w Warszawie.
Spotlessmind
Spotlessmind
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 1. Zgadzacie się, że tendencja do wybierania kierunkow humanistycznych w Polsce jest wysoka?

Zgadzam się, że jest zdecydowanie wysoka.

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.

Może i zachęci. Chociaż co to jest 1 tys. zł miesięcznie? :ziober2:

Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?

Nie, nie warto robić czegoś, z czym nie będziemy chcieli tańczyć ;)

Konto usunięte
Konto usunięte: 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

Żeby robić coś dobrze potrzebna jest pasja a nie dyplom ;)
Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Z tego co wiem, to ludzie teraz zaczynjaą się pchać juz na politechniki, bo to jest bardzo opłacalne. To, że tak łatwo się na nie teraz dostać jest mitem, bo na te lepsze, to z maturą ponizej 70% z rozszerzonej matmy nawet nie ma co podchodzić

nie jest łatwo się dostać, mimo wszystko ;>

Konto usunięte
Konto usunięte: 4. Politechniaka -Budownictwo albo SGH w Warszawie.

uhuhu, budownictwo ... :D

Konto usunięte
Konto usunięte: Chociaż co to jest 1 tys. zł miesięcznie?

dla mnie byłoby dużo, nie obraziłabym się ! :D
chociaż co to jest wobec 40 mln które można było ostatnio wygrać ... :D

Konto usunięte
Konto usunięte: Nie, nie warto robić czegoś, z czym nie będziemy chcieli tańczyć ;)

ale ten "taniec" można też potraktować jako hobby :-)
kathariss
kathariss
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: uhuhu, budownictwo ... :D

Opłacalne jak cholera ;)
Zresztą ktoś musi Wam autostrady budować ;)
Dorqa
Dorqa
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Czy warto studiować coś

Warto
To nie chodzi o prace

ale sam fakt. Nie wiem jak inni ale ja mam wysokie ambicje i dla mnie skonczyc szkole srednia i koniec to porazka zyciowa. Studia musza byc
Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Opłacalne jak cholera ;) Zresztą ktoś musi Wam autostrady budować ;)

wiem że opłacalne ;)
fakt, deficyt na roku, to i nie ma kto autostrad wybudować na 2012 :ninja: :D

Dorqa
Dorqa: Warto To nie chodzi o prace

ależ wybiórczo zacytowałaś :ninja:
tylko po szkole średniej raczej perspektyw nie ma, mimo wszystko.
Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: fakt, deficyt na roku,

rynku*, bosz.
Dorqa
Dorqa
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: ależ wybiórczo zacytowałaś

Co Ci sie nie podoba w moim cytowaniu ?:D
kathariss
kathariss
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: fakt, deficyt na roku, to i nie ma kto autostrad wybudować na 2012 :D

Dokladnie ;)
Dlatego maturę zdaje :podstawa polski, rozszerzony język, matma i fizyka ;)
Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008
Dorqa
Dorqa: Co Ci sie nie podoba w moim cytowaniu ?:D

a nic ;P

Konto usunięte
Konto usunięte: Dokladnie ;) Dlatego maturę zdaje :podstawa polski, rozszerzony język, matma i fizyka ;)

na szczęście ja już po maturze ;)
kathariss
kathariss
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: na szczęście ja już po maturze ;)

Co studiujesz i jak matura poszla;)?
RexMundi
Reputacja: -46 | BluzgometrTM: 13
RexMundi
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: 3. Czy warto studiować coś, co kompletnie nas nie rusza ale wiedzieć, że za kilka lat to się opłaci i będziemy mieć szanse na 'lepsze życie' ?

hmmm sam skończyłem dwa kierunki (co prawda studium) których totalnie nie lubię
i jakoś nie planuję przyszłości z nimi
wybierając studia kierowałem się tym co lubię i co chcę robić
wolę już żyć ubogo i cieszyć sie tym co robię niż mieć "zapewniona przyszłość" i każdego dnia powtarzać sobie .. "jak ja nie cierpię tej roboty"

Konto usunięte
Konto usunięte: 4. A jaki będzie/jest Wasz wybór? ;)

moje wybory są zazwyczaj błędne

Konto usunięte
Konto usunięte: 2. Czy stypendia zachęcą ludzi do wybierania akurat uczelni technicznych? Zapewne kasa będzie dawana dopiero za konkretne wyniki, a nie samo dostanie się na uczelnię.

może na początek pójdzie jakaś fala studentów .. ale jak napisałaś za samo bycie nie ma kasy ..więc .. jak ktoś nie ma pojęcia o tym czego się uczy.. to raczej nie widzę sensu by tam siedział
...Ignorance is bliss...
Dorqa
Dorqa
  9 listopada 2008

przede mna matura ;d
zanim ja do niej przystapie to z 6 przedmiotow bedzie obowiazkowych ;d

juz teraz mnie dobili i na egz. gim. dodali nam jezyk nowożytny :zly:
pasożyty jedne ;/

Rosiczka00
Rosiczka00
  9 listopada 2008
Konto usunięte
Konto usunięte: Co studiujesz i jak matura poszla;)?

ochrona środowiska, inżynieria :ninja:
a matura ... dobrze, bo się dostałam gdzie chciałam ;P

RexMundi
RexMundi: wybierając studia kierowałem się tym co lubię i co chcę robić

w takim razie na co się zdecydowałeś tym razem? ;>
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.