Witam,
Mam problem, otóż dziś zdjąłem simlocka (Orange) przez stronę simlock24 wsadziłem kartę z PLAY i oczywiście działa, ale jest problem. Ja mogę dzwonić ale, w drugą stronę nie działa. Sprawdzałem już w ustawieniach: sieci komórkowe -> operatorzy sieci -> i szukałem ręcznie i automatycznie. W ręcznym szukaniu mam do wyboru 3 sieci Orange, Plus i T-mobile ale PLAY nie ma. Na wyświetlaczu pokazuje się takie coś : PLAY (Plus) PLAY. Co mam zrobić by to działało. Szkoda by było gdybym wyrzucił 40zł.. Czy można jakoś dograć/wpisać nową sieć? Czy może trzeba coś poustawiać i ja nie wiem co.
Bardzo proszę o pomoc.
- Przywracałem ustawienia fabryczne, tam gdzie pokazany jest zasięg jest literka R, karta sim jest nowa.
HTC Wildfire S brak sieci po zdjaciu simlocka
Hmm... Tak myślę, i jedynie co mi przychodzi do głowy to coś takiego jak centrala. Nie wiem jak w tych modelach ale wiem, że w nie których telefonach w opcjach połączeń jest właśnie coś takiego. I tam jest własnie numer tej centrali. Może jeśli masz taką możliwość spróbuj go zmienić. Tylko powiedz mi jeszcze z jakiej sieci teraz aktualnie korzystasz.
Obecnie mam w PLAY, już wiem co to jest ta literka R przy zasiegu to jest roaming, jeżeli nie mam w poblizu nadajnika play to lapie mi siec z nadajnikow innych typu plus lub orange. I w play jest ze internet w roamingu bedzie mi normalnie z pakietu leciało
A o jaka centralę Ci chodzi?
W niektórych telefonach dojrzałem coś takiego jak centrala już dokładnie nie pamiętam. Tam jest taki numer i w zależności z jakiej sieci korzystasz ten numer się różni. Na przykład na Plus jest +6011...(i tam dalej) i dla każdej sieci jest inny. Choć i tak nie jestem pewien czy to by zadziałało. Może złamanie zabezpieczeń telefonu dało by jakiś efekt czyli tzw. Hard Reset o którym pisałem tutaj http://www.fotka.pl/forum/gry_i_elektronika/144330,HARD_RESET .
Nie, nie było. Ale zastanawia mnie jeden fakt, dlaczego nie wykrywa mi normalnej sieci play tylko z innych nadajnikow... ciekawe czy ktos w mojej miejscowosci tez ma takie problemy
Może telefon do biura obsługi klienta rozwiązałby problem. Aby wysłali konfiguracje na telefon. I Zainstalowanie ich może by coś pomogło
Trochę pózno, ale teraz dopiero przeczytałem temat.
Obawiam się, że konieczne będzie flashowanie telefonu Boxem serwisowym. Pamiętam, że zdejmowanie simlocka polegało również na podliczeniu sum kontrolnych a w SE ściągając Terminatorem trzeba było pliki dogrywać. Spróbuj jeszcze wgrać soft przy pomocy romu wielo plikowego :) Wgrywanie przy pomocy jednego pliku nie zmienia całego obszaru oprogramowania ;)