jżeli ktoś posiada taka wiedze to prosze o pomoc
co z glukozą czy to zwykły biały cukier ????
gdzie można kupic fruktozę, chcę zakupic jakis mniej niezdrowy cukier do deserów, wiem ze słodzik szkodliwie działa na wątrobę..
dziękuję za każdą odpowiedz, ;)
cukryyyy strona 1 z 3
ja uzywam tylko i wylacznie cukru brazowego tego bardzo ciemnego bo jest kilka odmian, ale z tego ci wiem to jest to cukier nieprzetworzony i duzo bardziej zdrowszy.
tylko jedna rzecz....musi byc grubo mielony bo ten drobny to nic innego jak bialy z dodatkiem melasy.
Glukoza to czysty cukier. Fruktoza zaś to cukier owocowy, który jest zdrowszy. U mnie fruktozę , cukier trzcinowy , lub inne takie ekologiczne i zdrowe produkty można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, sklepie zielarsko - kosmetycznym np. Poszukaj w takich miejscach.
glukoza to cukier z buraków lub trzciny cukrowej, a fruktoza jest pozyskiwana z owoców :)) wzór chemiczny mają ten sam, ale ponoś fruktoza jest słodsza
widziałam kiedys fruktozę w dobrym supermarkecie (chyba nie należał do żadnej sieci supermarketów typu delikatesy centrum, tesco itd,) stała sobie na półce z artykułami sypkimi jak mąka, różne kasze itp. :)
Bożesz. Zwykły biały cukier to sacharoza.
Glukoza występuje obok fruktozy w owocach i w miodzie. Oczywiście mowa o naturalnych cukrach, nie tworzonych syntetycznie. Osobiście słodzików unikam, naczytałam się tylu teorii spiskowych o jego działaniu, że wolę dmuchać na zimne. Co do innych cukrów, to dopiero się z nimi zapoznaję. Obecnie mając wybór w restauracji, pomiędzy białym a brązowym, sięgam po ten drugi, choć podobno też w głównej mierze składa się z sacharozy, lul. Muszę o tym poczytać.
Ja widziałam cukry "alternatywne" nawet w Realu, na półkach z ponoć-zdrową żywnością. Koszt zatrważający.
najzdrowszy jest cukier brązowy, nieoczyszczony.
i tylko taki bo tak jak boni napisała ten drobny jest barwiony melasą
biały cukier to sacharoza, a nie glukoza.