Zadziora
Zadziora
  5 lutego 2011 (pierwszy post)

W tym temacie rozmawiamy na temat FRYZUR i PIELĘGNACJI WŁOSÓW. Rozmawiamy o tym jak o nie dbać, jakich kosmetyków możemy używać do pielęgnacji itp.:)

Jeżeli chcesz poznać kilka wskazówek dotyczących regeneracji/nawilżania włosów,
to kliknij TU
6 punktów z którymi warto się zapoznać by Wasze włosy stały się mocne i szybko rosły :)

CO RUJNUJE WŁOSY

1. NIEPRAWIDŁOWE MYCIE:
* szkodzi im używanie na co dzień szamponów z silnymi, aktywnymi składnikami. Duże ilości detergentów zwiększają ryzyko podrażnień,
* niewskazane jest nanoszenie na głowę nierozcieńczonego wodą szamponu,
* tarcie i szarpanie włosów [ delikatnie masuj skórę głowy opuszkami palców ],
* niedokładne spłukiwanie resztek szamponu [ może wystąpić łupież, po wysuszeniu bywają matowe i trudne do ułożenia ].

2. BRUTALNE TRAKTOWANIE:
* nie rozczesuj nigdy mokrych włosów [ woda rozpulchnia je, rozchyla łuski - wnętrze łodygi włosa jest wtedy narażone na uszkodzenia],
* tani plastikowy grzebień uszkadza skórę głowy [ używaj grzebienia o grubych, rzadko rozstawionych zębach],
* lepszy jakościowo, ale zbyt gęsty grzebień niepotrzebnie szarpie,
* zapomnij też o gwałtownym wycieraniu ręcznikiem.

3. WYSOKA TEMPERATURA:
* suszenie mokrych włosów bardzo gorącym powietrzem powoduje odkładanie się w ich wnętrzu pęcherzyków powietrza przez co stają się słabsze i bardziej łamliwe,
* susz włosy w niskiej temp. ok. 20cm od głowy,
* układaj włosy gdy są lekko wilgotne,
* utrwal fryzurę i domknij rozchylone łuski chłodnym powietrzem,
* wysoka temp. wody przy myciu powoduje przetłuszczanie się włosów [ najlepsza jest letnia]

4. ZŁE NAKŁADANIE ODZYWKI:

* nakładanie odżywek na skórę głowy powoduje znacznie szybsze przetłuszczanie się włosów,
* preparaty nakładaj w odległości kilku cm od nasady i rozprowadzaj grzebieniem ku końcom.
* przesadne nakładanie preparatów nigdy nie wychodzi na dobre- włosy stają się ciężkie, a fryzura przyklepana,
* uważaj z lakierem
- z małej odległości skleja włosy
- najlepszy efekt przynosi odległość ok. 30- 40cm,
*produkty do wykańczania fryzur są tym, czym przyprawa do potrwa- używaj ich z umiarem.

5. CIASNE UPINANIE WŁOSÓW:
* np. koński ogon lub kok - sprawia, że uciśnięte cebulki są słabo dotlenione i odżywione, co w konsekwencji skutkuje ich wypadaniem.

ZASADY PISANIA W TYM TEMACIE
1. Zadając pytania proszę pisać czerwonym kolorem (będzie łatwiej znaleźć pytanie i na nie odpowiedzieć :)
2. Obrażanie, wulgaryzmy (w tym słowa wulgarne omijające bluzgometr) , wyśmiewanie szczególnie nowych użytkowników forum, zamieszczanie postów ogólnie uznawanych za niekulturalne, wszelkie posty wyśmiewające osobę zakładającą temat oraz prowadzenie dyskusji nie związanej z tematem będą karane banami 1h, 24h, 7 dniowymi lub 30 dniowymi w szczególnych przypadkach.

Proszę w sposób kulturalny zapraszać tu użytkowników zakładających tematy o tej samej tematyce.

Dziękuje i życzę miłych i kulturalnych rozmów :)
asiulcia1
asiulcia1
  20 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: jaką farbą uzyskam taki kolor na włosach? :) prosze o konkretną firme i numer :) ...

może to jest głęboki burgund :woot:

z joanny tylko widze ten kolor
gagulina
Reputacja: 0 | BluzgometrTM: 13
gagulina
  21 sierpnia 2011
Chciałam sobie zamówić na allegro jakiś olejek z amly tylko tyle tam tego, że nie wiem który. Proszę o poradę:mrgreen: Znajdę te oleje gdzieś poza allegro? Jakieś sklepy?
Rosemarie
Rosemarie
  22 sierpnia 2011

A ja uderzam do was z pytaniem o odżywczą maseczkę Henna Treatment Wax, której opakowanie wygląda tak:

czytałam wiele recenzji, które są bardzo pozytywne, sama maseczka też nie jest droga (znalazłam ją w cenie 10zł w jednej z drogerii internetowych), więc pytam was drodzy użytkownicy, a raczej użytkowniczki:
Czy używała któraś z was tej maseczki? Jak ją oceniacie?
Mam cholernie zniszczone włosy, może nie tyle co zniszczone, a wypadają mi masowo i szukam czegoś, co je wzmocni (prócz skrzypu w tabletkach), co naprawdę dałoby efekty, więc dorzucam pytanie: polecacie jakiś preparat?
I wracam do szukania porad na ten temat dalej. Z góry dziękuję.

gagulina
gagulina
  22 sierpnia 2011
Rosemarie
Rosemarie: Henna Treatment Wax

Jestem w trakcie drugiego opakowania. Nakładam tylko na skórę głowy, bo trzymana na włosach może je wysuszyć. Po długości nakładam Waxa z L'bioticy (polecam jest świetny) Co do rezultatów; włosy nie wypadają, są mocniejsze i szybciej rosną. Na czubku lekko się przyciemniły.

Rosemarie
Rosemarie: polecacie jakiś preparat?

Wypadają Ci garściami? Jeśli tak, to idź do dermatologa. Miałam kiedyś ten sam problem i przepisał mi jakieś wcierki ze sterydami a potem alpicort e, który zahamował wypadanie i spowodował, że zaczęły odrastać nowe włoski. Do tego jakiś dobry szampon np. z chininy (Klorane) czy właśnie z Wax'a. Dobra jest też cała seria Dermeny ; szampon, odżywka i żel hamujący wypadanie włosów. Polecam też wcierki Seboradin lub Radical (nadal nie doszłam do tego, które są lepsze) Z Seboradinu polecam też szampon i balsam (taki fioletowy), śmierdzi okropnie bo czarną rzepą ale pomaga :) Możesz wcierać też naftę w skórę głowy. Polecam też spra'y do wypadających z Wax'a (L'biotica). Cuda może też zdziałać olejek rycynowy. Nakładasz go na skórę głowy i włosy (najlepiej na noc) lub dodajesz do maseczek.

Chyba tyle ode mnie :)
Anja
Reputacja: -38 | BluzgometrTM: 11
Anja
  22 sierpnia 2011
Rosemarie
Rosemarie: Henna Treatment Wax

Zużyłam z 5 opakowań chyba :mrgreen:
Kocham ją.
Włosy rosną mi z prędkością światła :ziober2:
Polecam jak najbardziej :tak:
feuliette
feuliette
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: z joanny tylko widze ten kolor

właśnie zauwazyłam ale tez uwazam,że to ten kolor:tak:
feuliette
feuliette
  22 sierpnia 2011
Anja
Anja: Włosy rosną mi z prędkością światła

:szok: naprawdę? Ej no jak zuzyje moja maske to pędzę po waxa
Paulinessa
Paulinessa
  22 sierpnia 2011

Kupiłam! :zakochany:

Jeszcze nie testowałam, ale widać, że masła shea/karite ma w sobie, bo konsystencja taka sama :w00t:

gagulina
gagulina
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Kupiłam!

Gdzie i za ile to cudo? :)
LazuroweOczy
LazuroweOczy
  22 sierpnia 2011
Rosemarie
Rosemarie: odżywczą maseczkę Henna Treatment Wax

używam i bardzo polecam, zuzylam dopiero 1 opakowanie a juz zauwazylam znaczna poprawe kondycji wlosow :) dodatkowo pojawilo sie sporo takich malych wloskow na glowie :)
ps. mozesz zdradzic co to za drogeria? bo u mnie w aptece 30 zł ; (
justCax
justCax
  22 sierpnia 2011

a ja mam pytanie od siebie: który Wax jest najlepszy? do włosów lekko przyniszczonych. używałam kiedyś jakiegoś, ale to było wieki temu i nie pamiętam który to był, wiem jedynie, że byłam zadowolona.

LazuroweOczy
LazuroweOczy
  22 sierpnia 2011

używałam również WAXa rainforest medica właśnie do włosów zniszczonych ; ) również był niezły ;)

Paulinessa
Paulinessa
  22 sierpnia 2011
gagulina
gagulina: Gdzie i za ile to cudo? :)

Natura, kilkanaście złotych :)
Cyrkoniczna123
Cyrkoniczna123
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Jeszcze nie testowałam, ale widać, że masła shea/karite ma w sobie, bo konsystencja taka sama

Co to za maska bo nie do konca sie orientuje ?:P
Jakie daje rezultaty?
Paulinessa
Paulinessa
  22 sierpnia 2011
Konto usunięte
Konto usunięte: Co to za maska bo nie do konca sie orientuje ?:P Jakie daje rezultaty?

Mypa.
Masło shea, czyli powinna dobrze nawilżać, regenerować, wygładzać ;)
Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.