Cześć,
ostatnio się opuściłam z zakładaniem tematów, zatem czas nadrobić zaległości :)
Zbliza się Halloween. Dzień, którego obchodzenie w Polsce, przez jedne srodowiska jest mocno krytykowane, a czesc, po prostu na nie wyczekuje :)
Za główny symbol tego dnia uważa się DYNIĘ ;)
Teraz pytania do Was:
1. Halloween - jestescie za czy przeciw?
2. Dlaczego?
3. Nabyliscie w tym roku dynię?
4. Jesli tak - pojawią się na niej jakieś oznaki 'zycia' - oczy, usta?
Ja nabylam moja pierwsza tej jesieni :D
Planuję przyrządzić z niej krem z dynii ( ), a tymczasem, ma dorysowane oczy, usta i nos :D
Postujcie focie swoich dyń
lista tematów
Dyniobranie ;) strona 1 z 2
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,
bo jestem zbyt zajęta kochaniem ludzi, którzy mnie kochają ;)
Przeciw.
W polskiej tradycji jest wystarczająco dużo wspaniałych obyczajów i nie widzę potrzeby, by kultywować obce nam tradycje.
Owszem. Na różnego rodzaju kremy, kremiki, dżemiki, soczki. Polecam sok z dyni z dodatkiem cytryny, jabłka, marchewki i wszystko co masz w ogrodzie. Bardzo pożywny, z powodzeniem zastępuje 1 śniadanie i bardzo zdrowy.
Nie, bo ją zjem.
ad. 1,2. Spokojne wystawienie dyń z uśmiechem to na tak, ale chodzenie po domach w głupich strojach i oczekiwanie na cukierki to już przesada. Ja zawsze wybieram psikusa i puszczam na dzieci psa, to przez płot skaczą :D
ad. 3. Jeszcze nie, ale w Niedzielę wyjeżdżam jeszcze na Niemcy i Holandię, to gdzieś tam ogarnę :D
ad 4. Tak to są moje dynie, mam na to świadków, nad sową pracowałem ponad 4h. A z wnętrzności i co niektórych większych części będzie dyniowy kompocik z goździkami
1
2
3
4
P.S. Jestem ciekaw czy ktoś zgadnie co jest na dyni nr3, robiłem ją do kumpla.
50% na 50%.
Ja jestem za, jeśli chodzi o Stany. Halloween wrosło w ich kulturę, to niech już je sobie mają. W każdym serialu prawie ten motyw się pojawia, wymyślanie strojów to dla nich nielekka przeprawa. No i nie mają Wszystkich Świętych. Inna sprawa, że to święto to głupota. Jakieś zabobony.
W Polsce - jestem przeciw. Te nasze dynie i inne nie są naturalne, dzieci się przebierają, ale to też jest trochę na siłę, na wzór innych. I jeszcze jak tu im odmówić, jeśli się naprawdę nie było przygotowanym na rozdawanie cukierków albo po prostu się Halloween nie uznaje.
Szczerze nigdy jej nie nabyłem :)
Może dla tego te Forum zaczynało umierać
HardStyle
Ani ziębi, ani grzeje.
Nie zatrzymam tego. Z choinką było kiedyś podobnie.
Mam chyba jakąś w ogródku?
Tak szczerze to chciałem do niej wsadzić wielką petardę i wysadzić.
BujajacaWoblokachh: 1. Halloween - jestescie za czy przeciw?
2. Dlaczego?
3. Nabyliscie w tym roku dynię?
4. Jesli tak - pojawią się na niej jakieś oznaki 'zycia' - oczy, usta?
Nie mam nic do tego, kto chce niech tam sobie świętuje.Ale tak jak mówisz jedni uważają to za święto diabła i oczywiście mówią ze u nas Haloween się nie obchodzi tylko Zmarłych.Ale...ale ogólnie własnie w niektórych knajpkach robią sobie na ten dzień make upy i różne ceregiele w tym dniu.Myślę, że nikomu tym krzywdy nie robią.Tak jak w filmach nieraz pokazywali że np. ktoś umrze i nie chce smutnej stypy tylko chce żeby goście na jego stypie tańczyli , śpiewali itp. Ogólnie to zależy od człowieka i jego podejścia do życia.Każdy ma jakiś tam swój własny sposób odreagowywuje róże rzeczy.Jedni wolą w ciszy i zadumie inni wolą na wesoło.No i w sumie czemu by nie.Osobiście nie celebruje tego dnia.
Dyni nie mam bo już zjedzone dawno.Lubię pestki dyni mocno.I tato z nich robił lampiony(jak sprzątał ogród) a ja nie bawię się w takie rzeczy bo w sumie ciężka sztuka dla mnie miąższ wyciągnąć z dyni tzn nie próbowałam nigdy op i pewnie bym się zabierała do tego jak pies do jeża od pupy strony.
Konto usunięte: Owszem. Na różnego rodzaju kremy, kremiki, dżemiki, soczki. Polecam sok z dyni z dodatkiem cytryny, jabłka, marchewki i wszystko co masz w ogrodzie. Bardzo pożywny, z powodzeniem zastępuje 1 śniadanie i bardzo zdrowy.
Brzmi bardzo ciekawie :)
Bede musiala wyprobowac :D
Konto usunięte: ad 4. Tak to są moje dynie, mam na to świadków, nad sową pracowałem ponad 4h. A z wnętrzności i co niektórych większych części będzie dyniowy kompocik z goździkami
Kocur i sowa najbardziej przypadly mi do gustu :)
Przyznam, ze bardzo mozolnej roboty sie podjałeś :D
forum towarza wszyscy, nie jedna osoba
mam nadzieje, ze nie w domu :D
ale byloby bum i dynia splywajaca po scianach
Konto usunięte: Dyni nie mam bo już zjedzone dawno.Lubię pestki dyni mocno.I tato z nich robił lampiony(jak sprzątał ogród) a ja nie bawię się w takie rzeczy bo w sumie ciężka sztuka dla mnie miąższ wyciągnąć z dyni tzn nie próbowałam nigdy op i pewnie bym się zabierała do tego jak pies do jeża od pupy strony.
Ja raz wycinałam... i juz wiecej bym sie nie podjela...
Zgadza sie, ciezka sztuka :D
zawsze mozna wybac wersje uproszcozna i domalowac dyni to i owo
Nie mam czasu nienawidzić ludzi, którzy mnie nienawidzą,