W jakim wieku i jaka byla Twoja reakcja?
Twoj pierwszy siwy wlos... strona 1 z 2
Ciekawostka z guuuugla "Jeśli chcesz zatrzymać szybkie siwienie włosów musisz przede wszystkim zadbać o właściwą dietę. W codziennym menu powinny się znaleźć produkty z pszenicy: pieczywo i makarony z nieoczyszczanej mąki, płatki, kiełki i zarodki. Często jedz płatki żytnie, jęczmienne i owsiane (te ostatnie nie częściej niż raz w tygodniu), a także ryż brązowy i dziki.
Bezwzględnie zrezygnuj z rafinowanego cukru, który przyspiesza proces siwienia. Możesz jeść niewielkie ilości cukru brązowego, i w nieco większych ilościach melasę i miód.
Codziennie jedz przynajmniej 5 różnych warzyw. Najbardziej zalecane są pomidory, kalafior, rzepa, kapusta, seler, koper, cukinia, patisony, pietruszka, buraki i szparagi. Nie używaj octu spirytusowego ani oczyszczanej soli i alkoholu.
Dwa razy w tygodniu wypijaj pół szklanki drożdży piwnych. Także dwa razy w tygodniu pij napar wzmagający wydzielanie barwnika : 1 łyżkę ziela serdecznika i pół łyżki skrzypu zalej szklanką wrzątku, zaparzaj pod przykryciem 10 minut. Przecedź, wypij przed posiłkiem. Napar nie tylko przeciwdziała siwieniu; jest też zalecany w nerwicy serca. Łagodzi dolegliwości związane z okresem przekwitania.
Dwa razy w tygodniu rób także okłady na włosy. Cztery łyżki kwiatów nagietka zalej niewielką ilością zimnej wody, gotuj 20 minut. Przestudź, wetrzyj we włosy. Spłucz po 30 minutach. Nie wystawiaj się na ostre słońce. Chroń zawsze głowę kapeluszem albo chustką.
Koniecznie znajdź czas na relaks. Siwieniu sprzyjają stresy i nerwowy tryb życia. Postaraj się codziennie znaleźć 20 minut dla siebie : połóż połóż się w słabo oświetlonym pomieszczeniu i posłuchaj łagodnej muzyki. Wcześniej rozpyl olejek z melisy lub sandałowy. Leżąc, staraj się o niczym nie myśleć. Posiłki jedz regularnie, o ustalonych porach."
Reakcja była odruchowa po pęsetę po wydarciu zrobiło mi się żal i już tego nie robię... czasu nie zatrzymam ...
U blondynek nie ma :D nie no w wojsku jak byłem to był z nami chłopak cały siwy każdy myślał że to jakiś stary żołnierz ale okazało się że miał 23lata i już cały siwy był czyli pewnie coś z genami... lecz bywa czasem tak że jakas trauma stres wielkie obciążenie psychiczne też może spowodować że człowiek siwieje .
Ile ja zawsze myślałem że ty gówniara siksa :O :D
To było w okolicach gimnazjum, wyrwany i zapomniany. Od czasu do czasu się pojawiają, ale kończą zawsze tak samo.
poziom kortyzolu przyspiesza ogólne starzenie się organizmu jest tak zwanym hormonem stresu jak ktoś ma go w nadmiarze tez szybciej się siwe włosy pojawią, sprzyja siwieniu życie w stresie nie bez znaczenie są także uwarunkowania genetyczne nabyte od przodków i nie będzie mieć się na to wpływu ,tak jak np na łysienie ,choroby nowotworowe i masę innych niechcianych dolegliwości,chorób,.