Liwia
Posty: 17 (po ~326 znaków)
Reputacja: 1 | BluzgometrTM: 30
Liwia
  15 września 2014 (pierwszy post)

Pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki :)Podzielę się z Wami dwoma przepisami. Przepisy są sprawdzone. Polecam!

KECZUP Z CUKINII

1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 szklanka octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu Kajeńskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (400g)
1 łyżka soli

Wykonanie:
Pokroić cukinie i cebulę w kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę i gotować do rozgotowania, jeśli trzeba używamy blendera. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy 20 minut, następnie dodajemy koncentrat, przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Nakładamy gorące do słoiczków, pasteryzujemy 5 minut:)

ANANASY Z CUKINII
Doskonały dodatek do ciast, deserów.

2,5 cukinii
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny)
1 cukier waniliowy
2 aromaty ananasowe
80 dag cukru

Wykonanie:
Cukinię pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników. Odstawić na całą noc. Rano cukinie chwilę podgotować w powstałym syropie (ma lekko zmięknąć). gorącą nakładać do słoików, odstawić do góry dnem lub pasteryzować jak kto woli. Ja wszystkie przetwory na zimę pasteryzuje.

Sebuch
Sebuch
  17 września 2014

ten keczup z cukinii moze byc dobry :)

Dyskusja na ten temat została zakończona lub też od 30 dni nikt nie brał udziału w dyskusji w tym wątku.