Pyszne dodatki, które zamknięte w słoikach na zimę, urozmaicą jesienne i zimowe posiłki :)Podzielę się z Wami dwoma przepisami. Przepisy są sprawdzone. Polecam!
KECZUP Z CUKINII
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
2 szklanki cukru (można dać mniej)
1 szklanka octu
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu Kajeńskiego
0,5 łyżeczki pieprzu
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego (400g)
1 łyżka soli
Wykonanie:
Pokroić cukinie i cebulę w kostkę, dodać sól, wymieszać i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie odlać wodę i gotować do rozgotowania, jeśli trzeba używamy blendera. Dodajemy cukier, ocet i gotujemy 20 minut, następnie dodajemy koncentrat, przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. Nakładamy gorące do słoiczków, pasteryzujemy 5 minut:)
ANANASY Z CUKINII
Doskonały dodatek do ciast, deserów.
2,5 cukinii
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny)
1 cukier waniliowy
2 aromaty ananasowe
80 dag cukru
Wykonanie:
Cukinię pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników. Odstawić na całą noc. Rano cukinie chwilę podgotować w powstałym syropie (ma lekko zmięknąć). gorącą nakładać do słoików, odstawić do góry dnem lub pasteryzować jak kto woli. Ja wszystkie przetwory na zimę pasteryzuje.
lista tematów