140 g mięsa wiewiórki pokroić w kostkę o boku 1 cm, przygotować 100 g ziemniaków w plasterkach, 100 g brukwi w plasterkach, 50 g cebuli pokrojonej w kostkę, 30 g wędzonego boczku, 15 g posiekanych orzechów laskowych, 75 g masła, 5 g posiekanej pietruszki, pieprz i sól. Uformować z ciasta dwa krążki i zwilżyć jajkiem ich krawędzie, nałożyć na każdy krążek ziemniaki, brukiew, orzechy, pietruszkę, przyprawy, boczek, mięso wiewiórki i na koniec cebulę. Do każdego pasztecika dołożyć masło, zawinąć i zlepić brzegi.
Położyć paszteciki na blachę do pieczenia, posmarować obficie jajkiem i umieścić w piecu rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Piec 45 do 50 minut.
Smacznego.
lista tematów