prosze dodawac swoje propozycje... kaz\dego dnia bede dodawac po kilka
latwe i sprawdzone przepisy.......
RISOTTO ZE SZPINAKIEM I SEREM ROQUEFORT:
2 cebule
100g mrozonego szpinaku
lyzka masla
2 torebki ryzu
1,2 l bulionu 250g sera roquefort
sol,pieprz
tymianek
podgrzewamy szpinak z maslem,solimy i pieprzymy do smaku. drobno siekamy cebule ,ser kroimy na drobne kawalki, na rozgrzanej patelni z odrobina oleju smazymy cebulke ,mieszamy chwile. doddac ryz mieszamy z cebula i zalewamy chochla bulionu, caly czas mieszamy az wszystko wchlonie sie w ryz. wlewamy kolejna porcje az do wyczerpania bulionu (okolo 20-30 minut to zajmuje) pozniej wrzucamy pokrojony ser i mieszamy az sie rozpusci . dodajemy szpinak i mieszamy .doprawic do smaku i gotowe
GRUSZKI W WINIE: 4 gruszki cytryna pomarancza 400ml wina czerwonego najlepiej 100g cukru cynamon,gozdziki,mieta wino zagotowac z pokrojona w plastry cytryna i pomarancza przyprawami i cukrem. wlozyc gruszki ktore trzeba obrac(ale zostawic ogonki) gotowac 15 minut wyjac owoce i wystudzic pozostaly sos gotowac do odparowania polowy objetnosci(gruszki polac sosem)